CONTRE Ponta-Antonescu, în plen. Parlamentarii au RESPINS moţiunea de cenzură

Parlamentarii au respins, luni, cu 176 de voturi "pentru" şi 19 "împotrivă", moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii" . Reprezentanţii PSD, UNPR, PC şi UDMR nu au participat la vot. Dezbaterile în plen au fost marcate de schimbul de replici dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta.
Filip Stan
26 mai 2014, 14:14
CONTRE Ponta-Antonescu, în plen. Parlamentarii au RESPINS moţiunea de cenzură

Din totalul de 326 de parlamentari care şi-au anunţat prezenţa, doar 196 şi-au exprimat votul. Dintre aceştia, 176 s-au pronunţat în favoarea moţiunii de cenzură, iar 19 contra.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, era nevoie ca aceasta să fie votată de 287 de parlamentari.

La începutul dezbaterilor, prim-ministrul Victor Ponta a spus că moţiunea a fost un element de campanie electorală, iar cum alegerile europarlamentare s-au încheiat este timpul ca politicienii să se întoarcă la treabă.

„Moţiunea a fost introdusă ca element de campanie electorală. Campania s-a terminat, oamenii au votat, trebuie să ne întoarcem toţi la treabă. Vă mulţumesc”, a spus Victor Ponta. Acesta a fost singura frază rostită de prim-ministru în prima sa intervenţie, ca răspuns la acuzele din moţiune.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a imputat însă modul expeditiv în care Ponta a tratat moţiunea.

„Da, un prim-ministru, indiferent de conţinutul moţiunii de cenzură, conţinut de care poate lua cunoştinţă şi pe alte căi, dar din respect, simbolic, trebuie să fie de faţă când o moţiune de cenzură se citeşte şi prima oară şi a doua oară. Nu aţi fost de faţă nici prima oară, nici a doua oară, acesta nu e un lucru normal. Ostenit, şi poate un pic mai trist decât aseară, sunteţi mai obosit după campania electorală. Ăsta nu este un motiv să expediaţi un moment fundamental într-o democraţie cum este o moţiune de cenzură cu o propoziţia pe care aţi rostit-o aici„, i-a transmis Antonescu lui Ponta.

„Obligaţia dumneavoastră, nu faţă de cei care au redactat, semnat şi votat moţiunea, ci faţă de cetăţenii acestei ţări este să veniţi să-i răspundeţi cu cele mai aspre critici, cu cele mai hotărâte argumente”, a mai spus Antonescu.

Un alt set de critici a venit din partea preşedintelui Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu. „Votăm astăzi împotriva unui Guvern corupt. Votăm împotriva unui partid care câştigă voturi prin mită electorală şi turism electoral. Să ştiţi, domnule premier, că ştim cât de zdrobitoare a fost înfrângerea şi la PSD, chiar şi fără fraudă electorală„, a afirmat fostul premier

REPLICA LUI VICTOR PONTA

În replică, Victor Ponta a explicat că a răspuns foarte scurt la moţiunea de cenzură deoarece a vrut, în semn de respect faţă de prestigiul Parlamentului, să încheie cât mai rapid un „episod oarecum jenant” în care ar trebui să răspundă unui candidat cu 3% în alegeri sau unui „liberal la Securitate”.

„În semn de respect faţă de Parlament, pentru prestigiul acestei instituţii, am considerat că trebuie să încheiem cât mai repede un episod oarecum jenant, în care ar trebui să răspund că e foarte greu să avem 500 milioane şomeri, observaţie venită din partea unei economiste care a lucrat la stat întotdeauna, să explic că am pierdut alegerile cu 16 mandate, iar dumneavoastră le-aţi câştigat cu 5, să răspund criticilor unui candidat la prezidenţiale care a luat 3% sau să văd mai ales momentul extrem de jenant, în care un partid istoric, respectat, este reprezentat în Parlament de către Sorin Roşca Stănescu, un adevărat liberal, un om care a fost liberal şi la Securitate, şi cu Traian Băsescu.

Domnule senator Sorin Roşca Stănescu, v-aţi ales un lider care vă reprezintă, faptul că pe cei care v-au înjurat până acum îi lăudaţi, iar pe cei pe care i-aţi lăudat până acum îi înjuraţi cred că ţine strict de partea de caracter al dumneavoastră şi al celor pe care îi susţineţi”, a spus Ponta răspunzând criticilor formulate, printre alţii, de Andreea Paul-Vass, Mihai Răzvan Ungureanu, Crin Antonescu şi Sorin Roşca Stănescu.

Parlamentarii au început votul la moţiunea de cenzură. Votul este secret, cu bile.

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.


Moţiunea de cenzură „Opriţi Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii” a fost citită joi în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Textul moţiunii a fost citit de deputatul PNL Eugen Nicolăescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţinea atunci că scopul moţiunii de cenzură iniţiată de liberali privind starea guvernării va fi atins, însă afirmă că şansele ca acest document să treacă de Parlament sunt „ceva mai reduse”.

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în dosarul Cioacă-Elodia. S-a aflat tot. Avocata a făcut marele anunț
Playtech.ro
Condimentul care te scapă de şoarecii din grădină. Micile rozătoare nu suportă mirosul
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
Povestea Doamnei Stanca, marea iubire a domnitorului Mihai Viteazul. Cât timp au fost căsătoriți
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Rețeta prăjiturii cu bulion și gem, o surpriză dulce
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Preț carburanți luni, 7 aprilie 2025: Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină la început de săptămână
Cancan.ro
Cum arată soțiile lui Bobiță, Giani, Dorel și Celentano din Las Fierbinți? Ce familii frumoase au actorii
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru șoferii cu permis categoria B. N-au drept de circulație. Trebuie să aștepte 2 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Rusia şi SUA vor avea o nouă rundă de negocieri săptămâna aceasta. Trimisul lui Putin: „Se observă începutul unui dialog respectuos”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt chinezii care au venit lângă Hagi la Farul Constanța