În Arabia Saudită a început pelerinajul de la Mecca, cea mai mare adunare religioasă din lume.
Conform datelor de la Biroul saudit de Paşapoarte, aproximativ 1.400.000 de musulmani din întreaga lume se află deja în Arabia Saudită pentru a îndeplini obligaţia religioasă a ‘hajj’-ului. Autorităţile se aşteaptă ca încă un milion şi jumătate de pelerini să sosească foarte curând.
Autorităţile din Arabia Saudită estimează că încă un milion şi jumătate de musulmani urmează să ajungă la Mecca în următoarele zile, mai ales că cea mai sfântă sărbătoare musulmană durează cinci zile.
Călătoria la Mecca este o datorie pe care religia islamică spune că orice musulman trebuie să o îndeplinească măcar o dată în viaţă.
Ceremoniile încep în ziua de ‘Al Taruia’, în care pelerinii ajunşi la Mecca se îmbracă în veşminte albe, fără cusături, se roagă şi meditează. A doua zi, ei urcă pe muntele Arafat, unde profetul Mahomed a rostit ultima sa predică ‘Jutba al Wedaa’ (de despărţire). Pelerinii rămân acolo până la apusul soarelui, după care se îndreptă spre oraşul Muzdalifa, în care îşi petrec noaptea. În cea de-a treia zi, credincioşii musulmani pleacă la Mina, unde aruncă pietre în cele trei coloane care îl reprezintă pe diavol. Ei fac apoi înconjurul ‘Kaaba’ – situată în centrul Marii Moschei din Mecca – o mică construcţie în formă de cub acoperită cu o pânză neagră cu auriu sub care se află piatra neagră pe care musulmanii o consideră ruptă din Rai. După îndeplinirea acestor ritualuri, pelerinii îşi taie părul şi unghiile şi taie un miel, act care marchează începerea sărbătorii Sacrificiului (Aid al-Adha). În următoarele trei zile după această mare sărbătoare, pelerinii trebuie să îndeplinească a doua parte a lapidării diavolului, la Mina, şi să facă de şapte ori înconjurul Kaaba, în semn de despărţire.
Autorităţile saudite au desfăşurat un amplu dispozitiv de securitate format din 75.000 de agenţi pentru a asigura buna desfăşurare a pelerinajului. Ministrul de interne saudit, Mohamed bin Nayef, a declarat că nu va fi permisă ‘politizarea’ manifestării religioase, fiind interzise steagurile naţionale sau pancartele care ar putea genera discordie.
Au fost, de asemenea, suspendate temporar vizele pentru cetăţenii originari din ţările Africii de Vest, mai ales din Liberia, Guineea Conakry şi Sierra Leone, statele cele mai afectate de epidemia Ebola. Autorităţile au stabilit centre de supraveghere sanitară în porturi şi în punctele de trecere ale frontierelor terestre. Aproximativ 14.000 de angajaţi din salubritate vor menţine curate zonele unde se practică ritualurile de hajj.