După anunţul SUA privind neimplicatrea în conflictul din nordul Siriei, aviaţia turcă a efectuat o serie de bombardamente luni seara şi în nopatea de luni spre marţi şi a ucis 12 „terorişti separatişti”. PKK luptă într-o sângeroasă gherilă împotriva Turciei din 1984, iar Ankara efectuează cu regularitate raiduri împotriva bazelor armate ale formaţiunii, situate în zone muntoase în nordul Irakului.
Aceste ultime bombardamente intervin în contextul în care Ankara pare pe punctul de a lansa o operaţiune militară în Siria împotriva altei grupări armate kurde, Unităţile Protecţiei Poporului (YPG).
Toate pregătirile în vederea unei eventuale operaţiuni militare în nord-estul Siriei s-au încheiat, a anunţat luni seara Ministerul turc al Apărării, care subliniază că înfiinţarea unei ”zone de securitate” este esenţială în stabilitatea regiunii, relatează Reuters.
Instituirea unei ”zone de securitate” este esenţială în stabilitatea şi pacea regiunii şi care le va permite sirienilor să trăiască în securitate, a subliniat luni diplomaţia turcă pe Twitter.
Turcia consideră YPG drept o aripă siriană a PKK şi denunţă adesea deplasări de combatanţi şi armament între cele două grupări între Siria şi Irak.
Turcia consideră YPG drept o grupare ”teroristă”, însă ţările occidentale îi susţin pe combatanţii kurzi, care au fost vârful de lance în lupta, în Siria, împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).
Însă, în urma declaraţiilor de duminică ale Casei Albe, ulterior nuanţate, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că o incursiune ar putea avea loc în orice moment.
Decizia lui Donald Trump de a retrage militari americani staţionaţi în Siria, în apropierea frontierei turce, priveşte doar ”50 până la 100 de membri” din cadrul Forţelor speciale, care vor fi ”redesfăşuraţi către alte baze” în Siria, potrivit unui oficial american, iar Pentagonul se opune unei operaţiuni militare în Siria, semnalând astfel că Washingtonul dă înapoi, relatează AFP.
”Nu este vorba despre o retragere din Siria”, a dat asigurări acest oficial, precizând că redesfăşurarea trupelor nu reprezintă în niciun caz ”o undă verde” în vederea unei ofensive turce împotriva forţelor kurde în nord-estul Siriei.
PENTAGONUL DEZABROBĂ PLANUL OPERAŢIUNII TURCE
De asemenea, administraţia Trump a dat asigurări luni că ”nu cauţionează” operaţiunea turcă în nordul Siriei, după ce Casa Albă a anunţat retragerea trupelor americane din această zonă, deschizând astfel posibilitatea ca Ankara să efectueze o operaţiune militară împotriva jurzilor.
Pentagonul a avertizat Ankara cu privire la ”consecinţele destabilizatoare” pe care le-ar putea avea o asemena operaţiune ”pentru Turcia, regiune şi nu numai”.
Şeful Pentagomului Mark Esper l-a avertizat pe omologul său turc cu privire ”riscuri la adresa Turciei” ale unei ”acţiuni unilaterale” a Ankarei.
Forţele americane s-au retras luni din poziţii-cheie de la Ras al-Ain şi Tal Abyad către o bază militară situată între aceste două sectoare, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).
Casa Albă a anunţat duminică seara retragerea americană din regiuni în care se află forţele kurde siriene Unităţile Protecţiei Poporului (YPG).
Imediat, Ankara a anunţat că o operaţiune ar putea avea loc în orice moment, alimentând temeri cu privire la ceea ce este mai rău pentru combatanţii kurzi.