Şcolile trebuie să afle, în perioada următoare, câţi copii vor primi în toamnă. Unele unităţi de învăţământ şi-au trimis profesorii pe teren pentru a bate din poartă în poartă să afle numărul copiilor care au vârstă şcolară. Sunt şi şcoli care au preferat să pună un afiş la blocuri prin care să cheme părinţii la şcoală pentru recesământ. Până la 31 martie, părinţii vor primi în grădiniţe chestionare prin care vor fi întrebaţi dacă cei mici se vor duce la clasa pregătitoare, la şcoală sau la grădiniţă.
Copiii care au vârste de până la 6 ani se vor putea şi ei înscrie în clasa pregătitoare dacă vor trece de o evaluare, cei de 6 ani se vor duce la clasa pregătitoare, iar cei care au 7 ani împliniţi vor merge direct în clasa I.
Clasa pregătitoare rămâne în învăţământul obligatoriu de la şase ani şi poate fi organizată în şcoală sau în grădiniţă, decizia privind locul unde vor învăţa copiii fiind luată în funcţie de spaţii, după consultarea părinţilor.
Până la 31 martie va fi aprobată metodologia de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, aceasta urmând să fie mai flexibilă, astfel încât părinţii să aibă mai multe opţiuni.
Astfel, părinţii vor putea opta pentru grădiniţă sau şcoala de cirscumscripţie, ministrul Educaţiei precizând că aceasta este o opţiune garantată. De asemenea, dacă părinţii vor opta pentru o altă unitate de învăţământ decât cea de circumscripie, solicitarea va putea fi rezolvată în funcţie de locurile disponibile şi pe baza unor criterii de departajare.
Înscrierile în clasa pregătitoare sunt stabilite pentru luna aprilie, potrivit acordului semnat de ministerul Educaţiei cu federaţiile sindicale şi cu asociaţiile de părinţi din învăţământul preuniversitar.
VEZI: LISTA CELOR MAI BUNE ŞCOLI GENERALE din marile oraşe din România