La finalul săptămânii trecute, în mare parte din țară, a fost vreme închisă. Temperatura a fost răcoroasă, iar în multe zone a plouat. În București, de exemplu, cetățenii au fost nevoiți fie să stea mai mult în case din cauza ploii, fie să-și scoată umbrelele.
Totuși, în zonele montane, românii s-au bucurat de vreme specifică sezonului rece. Ploaia s-a tranformat în ninsoare. Camerele video de la Cabina Postăvaru, Poiana Brașov, au surprins imaginile, publicate apoi pe Facebook, de un salvamontist.
Sunt șanse mari ca temperaturile să se mențină la fel de scăzute, susțin meteorologii. Astfel, administratorii domeniului schiabil vor putea utiliza tunurile de zăpadă, iar deschiderea sezonului ar putea avea loc în curând.
„La altitudini de peste 2000 de metri există un nou strat consistent de zăpadă! Vă sfătuim ca la altitudini de peste 1600 de metri să folosiți echipament adecvat sezonului de iarnă!
Având în vedere prognoza meteo din zona montană din următoarele zile, există posibilitatea să se formeze zone cu gheață!”, au transmis salvamontiștii din Poiana Brașov.
În ultimii ani, deschiderea sezonului de schi a avut loc destul de târziu, chiar spre Revelion, de exemplu în 2021.
Prognoza meteo 22 noiembrie. La noapte, cerul va fi variabil în regiunile vestice și sud-vestice și temporar noros în restul teritoriului, unde pe arii restrânse se vor semnala precipitații slabe. Acestea vor fi mai ales sub formă de ninsoare la munte și în Moldova, mixte în Transilvania și ploi în rest. Izolat se va depune polei.
Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele montane. Temperaturile minime se vor situa între -5 grade în nordul Moldovei și 6 grade pe litoral. Pe alocuri, mai ales în a doua parte a intervalului, se va forma ceață.
BUCUREȘTI. Cerul va fi variabil, mai mult noros în prima parte a nopții, când vor mai fi condiții de ploaie slabă, iar spre sfârșitul acesteia de ceață. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 2…4 grade.
Prognoza meteo MIERCURI. Vremea se va încălzi, astfel că valorile termice se vor situa cu mult peste cele normale în ultima decadă a lunii noiembrie, exceptând nordul Moldovei unde se vor menține apropiate de cele specifice perioadei. Cerul va avea înnorări și va ploua în regiunile vestice, sudice și local în rest. La munte, pe creste, precipitațiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, cu precădere a Carpaților Meridionali și local în extremitățile de sud-vest și sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 grade în nordul Moldovei și 18 grade pe litoral, iar cele minime în general între 0 și 10 grade. Pe alocuri se va semnala ceață, cu probabilitate mai mare în cursul nopții în zonele joase din sud, est și centru.
BUCUREȘTI. Valorile termice, în creștere față de intervalul anterior, se vor situa cu mult peste cele obișnuite în ultima decadă a lunii noiembrie. Cerul va fi temporar noros, iar pe parcursul zilei trecător va ploua slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 14…15 grade, iar cea minimă de 4…6 grade. În a doua parte a intervalului se va forma ceață.