Președinta Comisiei Europene este pusă la zid de oamenii lui Dacian Cioloș. Fostul președinte al USR, fost lider al Renew Europe și colegii săi din Parlamentul European i-au reproșat la începutul săptămânii Ursulei von der Leyen aprobarea PNRR-ului Poloniei.
Progresiștii din Parlamentul European, porecliți și „neomarxiști” de adversarii politici, critică poziția Comisiei Europene, după ce Ursula von der Leyen a tras la răspundere anterior Polonia, pentru „nerespectarea statului de drept”.
Cel puțin 10% dintre deputații europeni trebuie să semneze pentru moțiunea de cenzură anti-Ursula, pentru ca demersul să fie înaintat la vot. Sophie in’t Veld, din Olanda, Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei și Luis Garicano, din Spania, vicepreședinte al Renew, sunt politicienii care au inițiat campania de semnături împotriva președintei Comisiei Europene.
Protestele membrilor Renew s-au aprins după ce miercurea trecută Comisia Europeană a dat undă verde planului de relansare polonez, în valoare de 35,4 miliarde de euro, blocat un an de zile din cauza deficiențelor reproșate Varșoviei în materie de independență a justiției.
Printre politicienii cu notorietate care s-au poziționat împotriva aprobării PNRR-ului Poloniei se mai numără daneza Margrethe Vestager, de la Renew și olandezul Frans Timmermans, de la S&D.
După eșecul din USR, Fostul premier Dacian Cioloş împreună cu europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache şi-au dat demisia din formațiunea lui Cătălin Drulă și a lui Dan Barna, pentru a forma un nou proiect politic.
Dacian Cioloş lansează partidul REPER după demisia din USR. Fostul premier a acuzat că actuala conducere a Uniunii Salvaţi România că nu are „nici dorința, nici maturitatea de a accepta greșelile trecutului”.
„Din păcate conducerea actuală a USR a îndepărtat partidul treptat, dar sigur de valorile și promisiunile cu care noi, eurodeputații aleși pe lista Alianței 2020 USR PLUS, am cerut și obținut votul a 2 milioane de cetățeni români în campania electorală din 2019.
Nu vedem la conducerea USR nici dorința, nici maturitatea de a accepta greșelile trecutului și de a schimba o direcție care duce partidul spre irelevanță politică. Nu mai girăm refuzul de a atrage şi promova competențe (oameni și idei) și de a dezvolta organizația. Vedem un cerc restrâns de membri care își consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile noastre și ale electoratului reformist din România. Acest electorat aşteaptă răspunsuri”, au afirmat cei cinci europarlamentari într-o declarație comună.