Vremea s-a încălzit, parcurile s-au înverzit și cum urmează minivacanța de 1 mai și Paște românii vor ieși cu mic cu mare la iarbă verde. Medicii atrag atenția asupra apariției căpușelor.
Căpușele pot provoca grave probleme de sănătate, precum boala Lyme, encefalita de căpușă, febra recurentă sau febra hemoragică Crimeea-Congo.
Pot fi afectate atât animalele, cât şi oamenii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.
„Deoarece căpuşele sunt foarte mici şi, de obicei, muşcătura lor nu este dureroasă, acestea pot trece uşor neobservate pe corp. De aceea, este important să vă controlaţi cu atenţie după ce aţi vizitat locuri în care pot exista căpuşe. Controlaţi tot corpul, acordând atenţie specială zonei axilare, inghinale, picioarelor, zonei ombilicale, gâtului şi capului. În caz de muşcătură, notaţi data la care aţi fost muşcat de căpuşă şi în perioada următoare fiţi atent la simptome caracteristice bolilor transmise de căpuşe. În cazul în care vă îmbolnăviţi în termen de o lună de la data muşcăturii, trebuie să informaţi medicul despre data şi locul acesteia”, a transmis DSP Arad, citat de Agerpres.
Citește și: Invazie de ploşniţe în căminele Universităţii din Braşov. Explicaţiile conducerii Universităţii
Specialiştii SJU recomandă persoanelor care au fost muşcate de căpuşe să se adreseze unui medic de specialitate în primele 24 de ore pentru a beneficia de tratamentul profilactic.
Doar 20% dintre căpuşe sunt infectate, iar procentul celor care fac boala Lyme este de până la 3%. Asta nu înseamnă că nu ne nevoie de precauţie. Riscul de infecție crește pe măsură ce trece mai mult timp de la înțepătură. Este important să existe un interval mai mic de 24 de ore.
Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor.
Medicii se aşteaptă la o creştere a numărului cazurilor de persoane muşcate de căpuşe în următoarea perioadă pe fondul temperaturilor ridicate şi al fluxului de turişti care se vor îndrepta pe timpul vacanţelor în zonele împădurite sau preponderent acoperite cu verdeaţă.