Pentru al doilea an consecutiv, în sezonul rece, vaccinurile antigripale pot fi obținute gratuit de la farmacii, însă va fi necesară o rețetă emisă de medicul de familie. Odată ce românii primesc rețeta, trebuie să se întoarcă la cabinet pentru a se vaccina.
În spitalele de boli infecțioase, camerele de gardă sunt foarte aglomerate, iar medicii subliniază importanța vaccinării, mai ales pentru persoanele vulnerabile.
„Persoanele cu comorbidități, peste 60-65 de ani sau copiii între vârstele 6 luni și 4 ani trebuie vaccinați antigripal. Nevaccinarea poate să ducă la multiple complicații și această creștere a comorbidităților necesitând de foarte multe ori internare în terapie intensivă”, a precizat Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, legat de vaccinarea antigripală.
Reacțiile din partea oamenilor variază de cele mai multe ori cu privire la vaccin. O femeie a menționat că nu s-a vaccinat până acum, dar susține ideea vaccinării, mai ales pentru soțul ei, care se vaccinează în fiecare an.
„Nu m-am vaccinat, dar în general sunt pentru vaccin. Mai ales soțul meu, el în fiecare an se vaccinează antigripal”, a menționat o doamnă.
În România, vaccinul antigripal este gratuit pentru minori, pentru persoanele cu boli cronice de peste 45 de ani, precum și pentru seniorii de peste 65 de ani. Acesta se poate obține pe baza unei rețete de la medicul de familie.
Specialiștii remarcă o tendință de creștere a interesului pentru vaccinare, după ce în trecut a existat o scădere a numărului de persoane vaccinate, mai ales în perioada pandemiei.
„A fost un trend descendent, la un moment dat, după toată pandemia și anul trecut am avut foarte multe cazuri de gripă A, cazuri care au fost destul de complicate unele sau neplăcute și oamenii au învățat, cred că din sezonul trecut, că în toată goana după antivirale și în toată simptomatologia care este specific gripală e mai bine să previi”, a spus Anda Vija, farmacist.
Citește și: Alertă de triplă epidemie în Europa. La ce simptome trebuie să fim atenți