UPDATE. Discuţiile prin videoconferinţă au durat circa două ore, potrivit agenţiilor ruse de ştiri Ria Novosti, TASS şi Interfax. Casa Albă a anunţat că discuţia prin videoconferinţă s-a încheiat fix la ora 17.08 GMT (ora 19.08, ora României), după ce a început la ora 15.07 GMT (17.07, la Bucureşti). Convorbirea a început printr-un schimb de amabilităţi difuzat de televiziunea rusă. „Mă bucur să vă revăd„, a spus Joe Biden. „Vă salut, domnule preşedinte„, a spus Vladimir Putin, aşezat la o masă lungă.
Preşedintele rus se afla în reşedinţa sa de la Soci, staţiune balneară de pe malul Mării Negre, în timp ce preşedintele american a purtat discuţia din aşa-numita „Situation Room” de la Casa Albă.
Casa Albă a anunţat între timp că Joe Biden va discuta telefonic marţi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cu cancelarul german Angela Merkel şi cu premierii italian Mario Draghi şi britanic Boris Johnson după videoconferinţa sa cu Vladimir Putin.
Executivul american reaminteşte că preşedintele a discutat luni cu aceiaşi aliaţi şi a convenit să rămână „în strâns contact”, potrivit unui comunicat.
Casa Albă a adăugat că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, va răspunde întrebărilor jurnaliştilor despre convorbirile Biden-Putin în cadrul unui briefing de presă de la ora 19.00 GMT (21.00, ora României).
ŞTIREA INIŢIALĂ. Discuţia ”va dura atât timp cât va fi nevoie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. În afară de Ucraina, Putin şi Biden vor mai discuta, printre alte teme, despre implementarea înţelegerilor convenite la summitul lor desfăşurat în iunie la Geneva, potrivit precizărilor Kremlinului.
Vladimir Putin a propus săptămâna trecută NATO semnarea unui pact de securitate care să nu permită aderarea Ucrainei şi Georgiei la această alianţă, pe care preşedintele rus a acuzat-o că şi-a încălcat un angajament după încheierea Războiului Rece de a nu se extinde către Est.
Primele imagini de la întâlnirea virtuală dintre Putin şi Biden:
At least the Kremlin releases the footage of Vladimir Putin and Joe Biden’s morning meeting today to discuss tensions on Ukrainian border…. pic.twitter.com/wUijAxw1oj
— 🔴⚪️💙 DEAN 🔴⚪️💙 (@777DEAN777) December 7, 2021
Mai mult, liderul de la Kremlin a declarat că desfăşurarea de armament ofensiv occidental în Ucraina este pentru Moscova una dintre ”liniile roşii”.
Joe Biden a sporit presiunea asupra Rusiei, afirmând că pregăteşte ”iniţiative” pentru apărare Ucrainei în cazul unei invazii ruseşti, iar în cadrul discuţiei aflate în desfăşurare îi va transmite lui Putin că Rusia va fi lovită de cele mai puternice sancţiuni internaţionale dacă invadează Ucraina.
Administraţia şi presa din SUA, precum şi oficiali ucraineni, susţin că Rusia ar pregăti un atac asupra Ucrainei, după ce în apropierea frontierei cu aceasta au fost comasate importante forţe militare ruse cu efective de 90.000 – 100.000 de soldaţi, conform Kievului şi Washingtonului.
Citeşte şi Rusia ajunge la graniţa României. Planul lui Putin de cucerire a Ucrainei
Un înalt responsabil american a declarat cotidianului Washington Post, sub acoperirea anonimatului, că Moscova pregăteşte să lanseze asupra Ucrainei ”100 de batalioane compuse din grupuri tactice cu efective estimate la 175.000 de soldaţi, precum şi tancuri, piese de artilerie şi alte echipamente”.
Moscova răspunde că nu are nicio intenţie de acest fel şi acuză la rândul ei Kievul că deplasează trupe în apropierea graniţei. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut luna trecută că Ucraina pregăteşte provocări în Donbas (estul separatist prorus al Ucrainei) astfel încât să primească ”ajutor occidental”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat luni drept ”ostilă şi agresivă” retorica SUA şi a altor state europene, şi în special pe cea a presei anglosaxone despre ”invadarea Ucrainei”, adăugând că Moscova nu se aşteaptă ca discuţia Putin-Biden să conducă la progrese majore.