A început „tornada roşie”. Care este cadoul perfect de Crăciun 2024

În lume există o diversitate culturală în ceea ce priveşte obiceiul de a oferi aur drept cadou. În timp ce în Occident, gestul este mai rar întâlnit, în Orientul Îndepărtat, în special în China şi India, ţări recunoscute pentru pieţele de bijuterii foarte dezvoltate, aurul e simbolul prosperităţii.
Irina Dumitrescu
18 dec. 2024, 14:38
A început

Cadouri Crăciun 2024. În perioada Sărbătorilor, oferim adesea cadouri care nu sunt necesare, pentru că simțim presiunea socială de a face acest lucru. Pe măsură ce se apropie Crăciunul, această presiune crește, iar dacă nu reușim să oferim cadourile, nu ne simțim plăcut. Literatura economică ne poate ajuta să facem cele mai bune alegeri atât pentru buget, cât și din punct de vedere al utilității: cadoul perfect este cel pe care ți-l dorești.

Dacă ați mers în mall zilele acestea, ați dat de aglomerație. Pare că sunt mai mulți oameni decât de obicei, iar oamenii nu afișează bucurie, ci mai degrabă oboseală și stres: trebuie să cumpere cadourile de Crăciun pentru cei dragi și, mai important, să nu ajungă la gunoi.

Joel Waldfogel numește acest fenomen: „tornada roșie”. Aceasta este Moș Crăciun, conform celor relatate pe larg în cartea „Scroogenomics: Why You Shouldn’t Buy Presents for the Holidays”.

Pensiile şi salariile ar putea fi îngheţate la nivelul actual. Majorarea din ianuarie 2025 ar putea fi amânată, anunţ de la cel mai înalt nivel

În ciuda sentimentului de căldură pe care îl trezește în copii, acela de dăruire, unii părinți ajung să se îndatoreze, folosind carduri de credit, doar pentru a îndeplini dorințele celor mici.

Este nevoie de imaginație pentru a-ți da seama dacă copilul de 4 ani ar dori o păpușă sau o mașină de jucărie. Pe măsură ce copilul crește, devine din ce în cel mai greu să faci un cadou pe care să-l aprecieze. Copiii mai mari cer direct, poate, anumite haine la modă. Așa că adulții se simt obligați să le ia ceva, conform cărții citate.

În foarte multe cazuri se ajunge în situația în care anumite cadouri să nu fie dorite de către cei care le primesc. Poate nu-i place bluza cumpărată, ori nu e produsul pe care și-l dorea de fapt, fiind dintr-o altă gamă. Da, se spune că intenția contează. Cel care le primește zâmbește și se preface bucuros de cadoul primit. Zâmbetul fals nu e întâlnit doar la adolescenți, ci și la cei maturi.

Dar e totuși bine să arunci banii pe un produs care poate, mai devreme sau mai târziu, va fi aruncat la gunoi?

Dacă ai cumpărat cadourile cu un card de credit?

Sunt două întrebări valide. A oferi cadouri a devenit o obligație de Crăciun, de aici și problema despre care scriem.

Joel Waldfogel are un exemplu în cartea sa, dar îl adaptăm puțin. Cineva ar fi pasionat de un anumit sport, să spunem că fotbal. O rudă a acelei persoane poate s-ar gândi să-i cumpere un suport de lumânare ca o minge de fotbal în miniatură. Costul: 10 dolari. Valoarea produsului: 0 dolari, minus un zâmbet forțat.

Un alt exemplu: dacă mergi într-un magazin și vezi o bluză care-ți place, la X lei, o cumperi pentru că tu crezi că valorează acea sumă. Dacă un apropiat se duce la același magazin dar ia aceeași bluză, dar altă culoare, și ți-o oferă, deși are același preț, pentru tine nu valorează atât, pentru că nu ți-o doreai pe acea culoare.

Cadoul perfect de Crăciun din punct de vedere economic

În perioada Crăciunului, oferim adesea cadouri care nu sunt necesare, deoarece simțim presiunea socială de a face acest lucru și ne simțim vinovați dacă nu o facem. Pe măsură ce se apropie Crăciunul, această presiune crește, iar dacă nu reușim să oferim cadourile, nu ne simțim plăcut.

Cadoul perfect este cel pe care ți-l dorești. Asta dacă îți place să primești sau dacă îți dorești ceva. Mulți dintre noi se mulțumesc cu donații către diferite asociații care chiar au nevoie de bani pentru ajutorarea oamenilor sau animalelor.

Banii reprezintă cadoul perfect pentru adulți, conform literaturii economice, dacă nu cunoști exact ce-și doresc apropiații. Dacă știi, echivalentul este acela cu a le da bani. O altă soluție o reprezintă voucherele.

O bluză, încălțăminte, bijuterii, parfum ajută, e adevărat că gestul contează, dar dacă nu sunt dorite, cel mai probabil vor ajunge la gunoi într-un anumit timp. Până la urmă este o problemă și de protecție a mediului.

Poate un cadou frumos de oferit celor dragi este o donație în numele lor către o persoană sau un ONG care are grijă săraci, ori de animalele fără stăpân. Până la urmă, poate despre asta ar trebui să fie Crăciunul: să ajuți o viață sau mai multe dacă poți.

Deținătorii magazinelor de la care cumpărăm sunt cei mai fericiți în perioada asta
Magazinele știu să ne păcălească când vine vorba de cumpărături, din momentul în care le pășim pragul. Totul e marketing. În primul rând, semnele roșii de vânzare atrag atenția, lucru remarcat de experți în neuroștiințe, precum Christian Elger.

Într-un interviu pentru Deutsche Welle a menționat că a făcut un experiment cu semnele roșii care promovau, de fapt, prețuri normale într-un magazin.

La finalul zilei, acele produse au fost cele mai vândute, deși nu exista o reducere. Magazinele de asemenea folosesc muzică pentru a crea o atmosferă plăcută, în cazul de față ceva cu tentă de Crăciun: clopoței, colinde. Când te simți confortabil nu te gândești la durerea de a cheltui bani.

Alte tehnici țin de:

  • Ideea de raritate. Experții în marketing au creat un sentiment de urgență pentru a ne obliga să cumpărăm. „Articol la vânzare pentru o perioadă scurtă de timp”. „Pachetul va dispărea în curând”. „Număr limitat de produse rămase”. Fiecare dintre aceste idei ne obligă să luăm o decizie rapidă. De obicei, ajungem să greșim.
  • Prețuri înșelătoare. Restaurantele pun câteva produse din meniu la prețuri exagerat de ridicate, deși știu că puțini le vor cumpăra. Prin stabilirea unui preț de vârf, celelalte par foarte ieftine. În comerțul cu amănuntul, acest lucru se realizează prin stabilirea unui preț semnificativ mai mare decât articolele similare de lângă acesta.
  • Carduri pentru magazine. Aceste carduri oferă o reducere procentuală la achiziția noastră. Acest lucru funcționează bine pentru emitenți: cercetările arată că veți cheltui până la două ori mai mult cu acel card în mână. În plus ei vor colecta toate datele dvs. personale și vor cunoaște obiceiurile de consum.

 

Aurul, cadoul ideal pentru sărbători. Preţul s-a majorat în ultimul an cu 28%

Aceste culturi integrează aurul nu doar sub forma bijuteriilor, ci şi a lingourilor şi monedelor, fie pentru ocazii speciale, fie pentru sărbători semnificative. Aproximativ jumătate din cererea globală de aur este dedicată pieţei bijuteriilor, China şi India conduc piaţa globală a bijuteriilor din aur şi reprezintă aproape 60% din cererea totală în acest segment.

„Preţul aurului s-a majorat în ultimul an cu 28%. În cinci ani, considerând o creştere de preţ de 99%, avem parte de un câştig de 246 de lei, sau de 44% faţă de costul iniţial. Peste zece ani, acelaşi lingou va valora 1.168 de lei, însemnând un câştig de 608 lei, sau de 109%. Desigur, aceste valori sunt estimări simple, bazându-ne pe date din trecut, nefiind o garanţie a câştigurilor viitoare”, spune Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.

Meniu de Crăciun, livrat direct la ușă sau servit la restaurant. Alternativa pentru românii care nu au chef sau timp să gătească de sărbători

În contextul sărbătorilor de iarnă, aurul poate deveni un cadou ideal, datorită valorii sale durabile şi simbolisticii puternice. Oferirea unui lingou sau a unei bijuterii nu reprezintă doar un gest elegant, ci şi o investiţie în viitorul persoanei care primeşte darul.

Într-o perioadă în care educaţia financiară din România se află încă la început de drum, astfel de cadouri pot încuraja gândirea pe termen lung şi stabilitatea financiară.

„Pentru a evidenţia potenţialul aurului drept cadou potrivit, atât cu ocazia Crăciunului cât şi cu cea a Anului Nou, este util să analizăm creşterea preţului acestuia în ultimii ani. Spre exemplu, un lingou de 1 gram al rafinăriei Valcambi, având un preţ actual de 560 de lei, se vinde cu 38% peste preţul de piaţă al aurului. Diferenţa este dată de costurile care intervin în producerea şi gestionarea produsului. Întrucât costurile rafinăriilor sunt fixe, cu cât un produs este mai mare, cu atât costurile reprezintă un procent mai mic din preţul per gram al lingourilor. Tavex răscumpără acelaşi lingou cu 403 lei. Adică 0,5% sub preţul de piaţă”, adaugă Victor Dima.

Dacă în cazul Indiei au loc achiziţii semnificative de aur în special în sezonul nunţilor, când se pot cheltui zeci sau chiar sute de mii de dolari doar pe bijuteriile de aur, în China cele mai mari cantităţi de aur se achiziţionează cu prilejul Noului An chinezesc. În acea perioadă, diverse rafinării şi monetării realizează lingouri şi monede într-un număr limitat, reprezentând creatura mitică sub auspiciul căruia se află anul ce urmează.

Dincolo de valoarea lor ca metale preţioase, în timp, aceste produse câştigă şi o valoare de colecţie. În cazul monedelor de aur cu însemnul şarpelui de lemn de o uncie troy, ale Monetăriei Perth din Australia, numărul de bucăţi realizate este de numai 30.000, ceea ce pentru o cerere globală de aur este un număr infim. Astfel, pentru cei care doresc ca produsele de aur pe care le achiziţionează să se aprecieze în valoare mai mult decât preţul aurului conţinut, produsele cunoscute drept „Lunar” pot fi o opţiune foarte bună.

Sărbătoarea Noului An chinezesc este un eveniment de o anvergură extraordinară. Iar aurul are un motiv central în întregul eveniment. Rude şi prieteni îşi oferă drept cadou lingouri, monede şi chiar bijuterii reprezentând simbolul mitic al anului care urmează, cu scopul de a ura celui care va primi darul un an plin de atributele pozitive ale însemnului zodiacal.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Alimentul care e bogat în antioxidanți și te ajută să ai o memorie puternică. Îl găsești în orice magazin, este ieftin și costă doar 5 lei
Capital.ro
Dezvăluire incendiară despre Călin Georgescu. S-a aflat totul abia acum: I-a plăcut de el...
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Se închide cea mai veche fabrică din România. A fost construită pe vremea domnitorilor fanarioți
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Ștefan Chirea a fost dat dispărut pe 30 martie 2025. IREAL unde a fost găsit 3 zile mai târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Nu se mai aștepta la acest anunț minunat: Cele mai mari șanse
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Bilete de tratament balnear pentru pensionari. Casa Națională de Pensii anunță lista stațiunilor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București