După ce iniţal au ignorat problema căpuşelor, în cele din urmă autorităţile au ieşit la deratizare. La primele ore ale dimineţii de vineri, locurile de joacă din parcurile sectorului 2 au fost împrejmuite şi stropite cu insecticid.
Potrivit specialiştilor, soluţia nu este periculoasă pentru copii sau pentru animale, aceştia putând reveni după 10 minute în locurile care au fost deratizate.
„Au fost stropite locurile de joacă pentru copiii şi locurile de joacă pentru căţei fiindcă sunt mai vulnerabile. Copiii se pot juca, se aşează în nisip şi oricând pot să ia o căpuşă. Pentru căţei sunt vectori, împrăştie căpuşele dintr-un loc în altul”, a declarat Cecilia Nicolicescu, director Centru teritorial veterinar.
Cifrele Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş sunt îngrijorătoare.
„Pe luna martie, anul ăsta, avem în total 71 de persoane care s-au adresat pentru muşcături de căpuşă, iar pe luna aprilie până ieri inclsuiv avem 203 persoane. Cam de trei ori până acum”, a spus Sorin Petrea, medic infecţionist la Matei Balş.
Muşcătura de căpuşă poate duce la paralizie, orbire sau chiar moarte, iar medicii le recomandă oamenilor să nu meargă desculţi prin iarbă, să-şi deparaziteze animalele de casă, iar copiii mici trebuie verificaţi atent atunci când se întorc de la joacă.