UPDATE 19:26 Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a calificat duminică drept ‘o farsă sub amenințarea tancurilor și în bătaia puștii’ alegerile care s-au desfășurat în cursul zilei în regiunile separatiste proruse din estul țării, Donețk și Lugansk, informează EFE, potrivit Agerpres.
‘Farsa cu tancuri și puști pusă la cale de două organizații teroriste (…) este un fapt teribil care nu are nimic în comun cu expresia voinței cetățenilor’, a declarat Poroșenko, potrivit biroului său de presă, făcând referire la așa-zisele scrutine prezidențiale și legislative care s-au desfășurat duminică în republicile autoproclamate Donețk și Lugansk. ‘Ucraina va acționa într-o manieră adecvată la această provocare’, a adăugat el, potrivit AFP.
UPDATE 17:44 Autorităţile ucrainene au deschis o anchetă penală pentru tentativă de preluare a puterii şi schimbare a ordinii constituţionale. Totodată, în oraşul Mariupol, controlat în prezent de forţele ucrainene, s-a produs o explozie la unul dintre punctele de control ale armatei. Potrivit Kievului, a fost detonat de la distanţă un material explozibil plasat într-un automobil, iar doi soldaţi şi-au pierdut viaţa. Şoferul maşinii, care a fost rănit, a declarat că aducea ajutor umanitar pentru combatanţi, informează Publika.md.
UPDATE 15:57 ‘Până la orele locale 15:00 (12:00 GMT) s-au prezentat la urne 527.642 de alegători’, a declarat șeful CEC, Roman Liaghin, citat de agenția rusă Interfax.
Și în provincia vecină, autoproclamata republică populară Lugansk, care își alege la rândul său ‘președintele’ și ‘legislativul’, rata de participare era mare. Potrivit datelor prezentate de CEC din Lugansk, până la orele locale 14:00 votaseră circa 308.000 persoane. Dată fiind afluența mare de alegători, CEC a decis să prelungească programul de vot în unele secții până la orele locale 22:00 (19.00 GMT).
Ucraina, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au denunţat alegerile prezidenţiale şi parlamentare din cele două regiuni separatiste autoproclamate din Estul ţării ca fiind”ilegime”. În schimb, Rusia le consideră ca fiind în totalitate legitime şi chiar susţine votul din regiunile Doneţk şi Lugabsk, informează bbc.com.
Birourile de vot s-au deschis la orele 05:00 GMT în republicile autoproclamate Donețk și Lugansk, care speră să obțină astfel „un guvern legitim” și să se îndepărteze și mai mult de Kiev.
Liderii rebelilor susţin că regiunile separatiste autoproclamate republici nu ar fi obligate să respecte legile Ucrainei şi de aceea nu au participat şi nici nu vor participa la vreun proces electoral din Ucraina, ţară de care, în opinia lor, nu ar mai aparţine.
În vederea scrutinului de duminică au fost tipărite 3 milioane de buletine de vot, prin care separatiştii îşi vor exprima opţiunile pentru „preşedinte” şi „Parlament” în cele două regiuni.
Citeşte şi Rusia este hotărâtă să DESTABILIZEZE UCRAINA. Ce vrea să facă Moscova
„Aceste alegeri sunt importante pentru că vor da legitimitate puterii noastre şi ne vor separa mai clar de Kiev”, a declarat Roman Liagin, şeful Comisiei Electorale din regiunea Doneţk, pentru AFP, informează bbc.com.
La rândul lor, cetăţenii la vot şi-au exprimat şi ei părera. La Școala nr. 104 din Donețk, aproximativ 12 persoane așteptau să poată vota. „Sper că votul nostru va schimba ceva. Poate că vom ajunge în cele din urmă să fim recunoscuți ca o țară adevărată, independentă”, a declarat Tatiana Ivanovna, o femeie de 65 de ani, care lucrează într-un institut științific.
Citeşte şi Petro Poroşenko: Regiunea Donbas NU POATE SUPRAVIEŢUI fără Ucraina
„Trebuie să putem trăi normal. Este insuportabil să-ți fie teamă pentru familia ta la fiecare bombardament. Votez cu speranța că acest lucru va ajuta autoritățile să ne apere interesele în fața Kievului”, a declarat la rândul său Valeri Vitalievici, un bărbat de 50 de ani, din Doneţk, care a venit printre primii la vot.
Șase soldați ai forțelor ucrainene au fost uciși în zona de operațiuni anti-teroriste în regiunea Doneţk, în ultimele 24 de ore. Alte 10 de persoane au fost rănite.
Scrutinul se desfășoară pe fondul intensificării luptelor dintre rebelii proruși și forțele ucrainene care s-au soldat cu peste 300 de morți în ultimele 10 zile, împotriva armistițiului dintre părți, încheiat la 5 septembrie.