A înviat satul din România, urât și distrus de Ceaușescu. A fost „repus” pe harta țării după 30 de ani

Un sat din inima României a fost readus la viață de o româncă întoarsă din exil, după 30 de ani.
Irina Dumitrescu
13 dec. 2024, 12:33
A înviat satul din România, urât și distrus de Ceaușescu. A fost „repus” pe harta țării după 30 de ani

O româncă s-a întors acasă din străinătate și a readus la viață, după multe decenii, un sat pe care Nicolae Ceaușescu l-a urât și l-a îngropat în uitare. Povestea acestui proiect, în care aproape nimeni nu a crezut, ne este relatată de jurnaliștii italieni, care au venit să vadă Cincșor, satul săsesc din județul Brașov, reînviat după 30 de ani.

Înainte de 1989, în satul Cincșor trăiau 300.000 de germani

Satul medieval Cincșor din inima României a fost creat în secolul al XII-lea, de către germanii angajati de regii maghiari pentru a coloniza zona. Minoritatea a supraviețuit până la persecuțiile fostului dictator Nicolae Ceaușescu, scriu jurnaliștii italieni în La Repubblica. Acum, un descendent, cândva forțat să emigreze în Berlin, s-a întors și a transformat zona moartă într-un loc de o frumusețe aparte.

Pe fațada veche a fabricii este scris Volksschule , „școală elementară” în limba lui Goethe. Germanii s-au stabilit în acest loc de la poalele Carpaților în secolul al XII-lea. Fuseseră recrutați de nobilii maghiari pentru a coloniza un pământ nelocuit. Înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial mai erau 300.000 de germani, astăzi sunt doar aproximativ 10.000. Majoritatea locuitorilor au emigrat începând cu anii 1970 pentru a scăpa de persecuția regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu.

Citește și Localitatea în care se mută tot mai mulți români. O casă costă cât un loc de parcare și are teren de 1.800 metri pătrați, e la doi pași de granița cu România

La fel s-a întâmplat și cu familia Schuster, care a fugit în 1984, lăsând în urmă o zonă-fantomă, repopulată parțial de români fără legătură cu cei 800 de ani de istorie săsească, care s-a încheiat brusc.

O româncă întoarsă din exil a salva cultura săsească din Cincșor

O descendentă a minorității germane, românca Carmen Schuster, s-a întors acasă din exilul din Berlin pentru a salva cultura săsească din Cincșor, sperând să servească drept exemplu.

„Trebuia să salvăm școala care era în ruină”, susține femeia în vârstă de 60 de ani, care, după o carieră în sectorul bancar, a recâștigat treptat, începând din 2010, centrul istoric al satului medieval Cincşor din Transilvania, transformându-l într-un hotel inedit.

Un set de turnuri, ziduri și încăperi din lemn și piatră, care, mai ales iarna, când sunt acoperite de zăpadă, devine o experiență deosebită pentru turiștii ajunși în zonă.

O „moștenire” pe care comuniștii „au făcut tot posibilul să o șteargă”, în ciuda faptului că este „patria noastră”, punctează Schuster, pentru care „păstrarea acestei moșteniri” este o „victorie întârziată” asupra „atitudinii inumane și disprețuitoare” a regimului comunist.

Vezi și Localitatea cu cale ferată și haltă din România în care trenul nu a ajuns niciodată. Investiția făcută la finalul anilor ’80 a fost uriașă, dar acum totul e pustiu

Deși unii dintre locuitori au fost la început sceptici în privința acestui proiect al familiei întoarse din exil, acesta s-a dovedit „un plus” care a „creat locuri de muncă” și „a relansat turismul”, declară primarul localității Cincșor, Rodica Marcu.

Carmen Schuster cred că reuşita sa „nu mai este o excepție, pentru că toate satele din jur sunt pline de inițiative ale tinereilor” pentru revitalizarea țesutului economic: „Ar putea fi o tendință în curs de dezvoltare și cred că devenim o școală”.

De curând a fost renovată și o casă din apropiere ce fusese achiziționată de un român întors din Franța după 57 de ani, „îndrăgostit” de o localitate „pusă înapoi pe hartă”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Din ce este făcut sicriul Papei Francisc și ce a fost pus în el. Un obiect din România se află acolo
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Copacii pe care nu ai voie să îi plantezi lângă gardul comun. Vecinul te poate amenda
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Băsescu, trădat de cine nu se aștepta. Toată lumea aștepta asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Trump și Zelenski au pus la punct pacea la Vatican! Înțelegere de ultimă oră
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte