Marin Moraru s-a stins din viaţă, duminică, la Spitalul Elias, unde era internat din data de 10 august. De sâmbătă, acesta se afla la Terapie Intensivă.
Directorul medical al spitalului a declarat că actorul suferea de o „boală grea”. Marin Moraru a suferit mai multe complicaţii, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa. „Pacientul a decedat astăzi (duminică – n.r.) la ora 17.30, în urma unei suferinţe grele şi necruţătoare„, a declarat Daniela Safta, director medical al Spitalului Elias.
Marin Moraru avea 79 de ani.
Premierul Dacian Cioloş a transmis, duminică, un mesaj, după moartea actorului Marin Moraru. „Marin Moraru a fost unul dintre actorii luminoşi care a marcat lumea teatrului şi filmului românesc decenii la rând, cum numai cei puţini, atinşi de har o pot face. Din păcate, încă o stea a scenei ne părăseşte. Rămânem fără o minte sclipitoare, un actor talentat cu un farmec aparte şi un om care a fost mereu interesat şi de viaţa cetăţii„, a scris Dacian Cioloş.
Şi colegii de breaslă ai lui Marin Moraru au transmie mesaje de condoleanţe. Actorul Alexandru Arşinel regretă enorm moartea bunului său coleg. „Este cumplit ce aud. Ieri (sâmbătă – n.r.) am îngropat un coleg din promoţie şi azi aud de un genial actor. Nici nu ştiam că e aşa de suferind. Regret din tot sufletul. Era de o discreţie, delicateţe, nu se plângea. Era un actor care impune un anumit respect, nu se dădea în bărci cu nimeni. Era un om care îşi respecta statutul. Era o minunaţie de actor„, a spus Alexandru Arşinel.
Actriţa Oana Pellea a scris, pe Facebook, că odată cu moartea lui Marin Moraru „a plecat un actor și un om de geniu”. „Nu există cuvinte…a plecat un actor și un Om de Geniu! Marin Moraru. Dumnezeu să-l odihnească. Marinuș…”, a scris Oana Pellea.
Actorul Ion Besoiu a declarat că Marin Moraru a fost un mare artist, dar și un om cu un suflet foarte larg. „Dumnezeu ne lasă tot mai săraci. A mai dispărut un mare artist, un mare actor, un prieten, un camarad, un om cu un suflet foarte larg. Dumnezeu să-l ierte!„, a spus Ion Besoiu.
Actrița Florina Cercel a declarat, pentru Agerpres, că dincolo de scenă, a fost foarte bună prietenă cu Marin Moraru, iar acum, după aflarea cumplitei vești, se află „sub imperiul unei profunde dureri”. „Sunt încă sub imperiul unei profunde dureri pentru că știam de tot, de boală, pentru că, dincolo de scenă, noi am fost foarte prieteni, mai ales în ultimii 20 de ani. Am jucat împreună, am făcut călătorii împreună, revelioane, ne-am distrat, am glumit. Vestea bolii lui a fost un trăsnet pentru mine„, a spus Florina Cercel.
Actorul Florin Zamfirescu a spus că Marin Moraru a fost un actor uriaș, unic și irepetabil. „O să mi-l amintesc ca pe un mare actor, cel mai mare actor pe care l-am avut în ultima perioadă. Era un actor uriaș și pot să mai spun că pleacă fără urmași, adică (…) este unic și irepetabil. Nu poate fi nimeni ca Marinuș. Am avut cinstea, onoarea, bucuria să joc cu el în câteva seriale de televiziune la postul Acasă (…) Era un om de o căldură și de o cumsecădenie rar întâlnite. Nici nu mai găsești așa ceva. Mi-aduc aminte că a fost foarte marcat când a murit Dinică și tăcând așa la un moment dat a zis ‘Ce vrei, dragă? Viața merge înainte’. Așa zic și eu acum: ‘Viața merge înainte’„, a spus Florin Zamfirescu.
În luna ianuarie a acestui an, Marin Moraru declara într-un interviu, la împlinirea a 79 de ani, că nu își dorește nimic, „nici măcar sănătate”.
Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie 1937 în București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” în anul 1961, la clasa profesor Dina Cocea, având ca examen de diplomă rolul Agamiță Dandanache din piesa O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale.
După absolvirea facultății, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” (1968-1971) și laTeatrul Național „Ion Luca Caragiale” (1971-1974). După o perioadă în care a predat în calitate de conferențiar universitar la I.A.T.C. București (1974-1980), s-a reîntors în anul 1980 la Teatrul Național „I.L. Caragiale”.
De-a lungul carierei sale, Marin Moraru a jucat în zeci de piese de teatru şi filme şi a primit numeroase distincţii.
Piese de teatru:
Filmografie:
În 2007 a fost recompensat cu Premiul de Excelență acordat de revista VIP. Alături de Gheorghe Dinică și Victor Rebengiuc, Marin Moraru a primit în 2008 titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) cu ocazia aniversării instituției. În același an, actorul a fost decorat de președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Mare Cruce. În 2009, Marin Moraru a primit Premiul Gopo pentru întreaga carieră.
În 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din București, iar în noiembrie 2013, la Târgul de carte Gaudeamus, a lansat cartea autobiografică ‘Suntem ce sunt amintirile noastre’. I-a fost decernat în 2015, Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF 2015 pentru întreaga activitate.
CITEŞTE ŞI: Marin Moraru, o viaţă pe scenă