Muzica românească este în doliu! A murit Constantin Drăghici, solist vocal, compozitor şi orchestrator.
Pe 19 ianuarie 2015, maestrul Constantin Drăghici a împlinit 83 de ani. El a fost unul dintre cele mai mari staruri ale muzicii româneşti din anii’60. În acea perioadă Constantin Drăghici a fost unul dintre cei mai de succes interpreţi, lansând o mulţime discuri şi melodii de neuitat. Superbii ani ’60, au revoluţionat întreaga lume, iar România nu a făcut excepţie de la regulă.A fost o perioadă dominată de The Beatles, de Elvis, de Brigitte Bardot, de mişcarea Hippie, de şlagărele lansate la Festivalul de la San Remo, de cuplul Elizabeth Taylor-Richard Burton, de fustele mini, de spargerea tabuurilor, de curentul free cinema şi, mai ales, de cultura pop! Aceştia au fost anii în care s-au pus bazele divertismentului modern. Printre artiştii din acea perioadă se numărau: Aurelian Andreescu, Doina Badea, Graţiela Ghiţu, Luigi Ionescu, Alexandru Jula, Ana Lăcătuşu, Gigi Marga, Luky Marinescu, Roxana Matei, Ionel Miron, Aida Moga, Jean Păunescu, Margareta Pâslaru, Marina Voica. Puțin mai târziu. mai precis în perioada 1964-1968, au mai apărut Anda Călugăreanu, Sergiu Cioiu, Mihaela Mihai, Dan Spătaru, Pompilia Stoian, Aura Urziceanu, etc. Acum o parte dintre ei ne-au parăsit lasând în urmă amintirea si hiturile lor. Aseară, 9 aprilie, s- a retras în ceruri si Constantin Drăghici. Dumnezeu să-l odihnească!
Cine a fost Constantin Drăghici
În 1961 debutează la televiziune cu piesa „Nu ești de vină tu” de Enrico Fanciotti. Piesa va fi înregistrată pe un disc împreună cu o altă melodie intitulată „Gelozia”. Este o prezență constantă a emisiunilor realizate de Valeriu Lazarov și Alexandru Bocăneț. În 1962obține Medalia de Bronz la Festivalul Tineretului de la Helsinki cu melodii compuse de Nicolae Kirculescu și Henri Mălineanu. În 1967 obține premiul al III-lea la Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia cu compoziția proprie „N-ar trebui”. Alături de Teatrul Constantin Tănase face turnee în Franța, Germania, Italia, Rusia, Polonia, Bulgaria. Înregistrează pentru case de discuri din Germania (Amiga,Show, BASF). Participă la inaugurarea canalului german de televiziune în culori.
În Germania, în 1973, o cunoaşte pe viitoarea lui soţie, Olimpia Zaharia Drăghici. Cei doi se vor căsători în 1983.
Alături de teatrul Ion Vasilescu face turnee în Israel. Își petrece o bună perioadă din viață în SUA. În 1982, în urma unui contract la Town Hall, New York, i se oferă un angajament pentru încă un an. Cântă în programe de night club, musicaluri. În Los Angeles colaborează cu Margareta Pâslaru și cu formația lui Radu Goldiș. iar în 1990 se întoarce în țară și susține recital la Festivalul Mamaia. În perioada 1992-1995 se stabilește în Germania și apoi revine în România.
Din 2001, Constantin şi Olimpia Drăghici s-au restabilit în România. Puţină lume a ştiut acest lucru până în 2007, când s-a lansat, la casa de discuri “Electrecord”, CD-ul „A căzut o frunză…”, ce cuprinde 25 de succese din repertoriul lui Constantin Drăghici.
În 2013, casa de discuri „Eurostar” a lansat un CD şi un DVD cu succesele lui Constantin Drăghici. Creaţiille maestrului Drăghici au fost încredinţate Ioanei Sandu şi orchestrate de Francisc Reiter.
Anul trecut (în 2014) era un om cu spirit tânăr înconjurat de multă dragoste. Doamna Olimpia era mereu în preajma soțului având grijă să aibă tot ceea ce își dorește. Ba mai mult decât atât, cei doi au înregistrat în 2013 un duet, „De nebun ce eram”, care a fost foarte bine primit de public.
Prieten cu faimosul Frank Zappa,care venea să-l asculte la New York, după o carieră prodigioasă în România, Constantin Drăghici s-a mutat în 1982 în Statele Unite în urma unui contract la celebra sală de evenimente Town Hall din New York. Împreună cu solista și soția sa Olimpia Drăghici s-au restabilit în România în 2001. În 2007 a lansat ultimul său CD- ”A căzut o frunză”-, ce cuprinde 25 de succese muzicale din repertoriul său. De-a lungul timpului, în cei peste 50 de ani de activitate muzicală, Constantin Drăghici a lansat nouă discuri de autor, a fost prezent pe 38 de alte discuri colective. Este unul din puținii artiști ale cărui discuri au fost editate și în Israel,Polonia, Rusia, Germania.