În judeţul Iaşi a apărut un al treilea focar de coronavirus, după cel de la Spitalul de Copii şi cel de la un centru de plasament. Este vorba despre un focar în comunitatea romă din localitatea Moţca.
În urmă cu câteva zile, aici a fost declanşată o anchetă epidemiologică, după ce o persoană suspectă de coronavirus a decedat.
„Din câte ştiu, la Moţca a fost un deces al unui cetăţean suspect de COVID, dar care avea multe comorbidităţi. Impactul emoţional când a venit DSP-ul şi când a văzut izoleta, din câte am înţeles eu, i-ar fi produs un infarct“, a declarat Elena Motaş, consilier pe problema romă la Prefectura Iaşi, potrivit sursei citate.
Ulterior, au fost testaţi posibilii contacţi ai celui decedaţi, cinci dintre aceştia fiind confirmaţi pozitiv cu coronavirus.
DSP Iaşi a anunţat că localnicii confirmaţi cu coronavirus au avut manifestări ostile faţă de autorităţi, refuzând internarea. Din acest motiv, forţele de ordine au fost obligate să intervină.
„DSP Iaşi desfaşoară în această perioadă o anchetă epidemiologică într-o localitate rurală din judeţul Iaşi, în urma confirmării cu noul coronavirus a unor persoane din această localitate. Ancheta are în vedere stabilirea tuturor contacţilor direcţi, izolarea la domiciliu a acestora şi testarea pentru noul coronavirus. Epidemiologii din cadrul DSP Iaşi au recoltat mai multe probe din colectivitate, iar rezultatele au confirmat prezenţa noului coronavirus la 5 persoane din această localitate. Având în vedere atitudinea ostilă a celor confirmaţi pozitiv cu COVID-19, a fost necesară intervenţia forţelor de ordine. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare, iar măsurile şi concluziile finale vor fi anunţate după încheierea acesteia“, se precizează în comunicatul DSP Iaşi.
Reprezentanţii comunităţii rome din Iaşi neagă, însă, faptul că localnicii ar fi fost ostili faţă de reprezentanţii DSP. Aceştia susţin că oamenii din comunitate sunt conştienţi de pericolul pe care-l reprezintă infecţia cu noul coronavirus.
„Am înţeles că o singură persoană a acceptat internarea. Ceilalţi patru, am înţeles că sunt asimptomatici şi stau izolaţi la domiciliu. Nu ştiu de unde există informaţia că s-ar fi cerut suportul forţelor de ordine. Ştiu doar că DSP s-a deplasat în comunitate împreună cu liderul romilor de la Moţca şi a constatat că oamenii au o stare relativ bună, nu au simptome. Dacă ei au refuzat internarea, este dreptul lor să o facă. Mai cu seamă că, în discuţia pe care am avut-o cu resursele din comunitate, mi-au spus că ambulanţierii care au venit i-au sfătuit să nu se interneze în spital pentru că, atât timp cât situaţia lor nu este una gravă, e mai bine să stea acasă, pentru că în spitale ştii cum intri, dar nu ştii cum ieşi“, a precizat Elena Motaş, potrivit sursei citate.