Cel de-al 39-lea președinte american Jimmy Carter, ce și-a dedicat viața, după ce a părăsit mandatul, pentru intermedierea păcii internaționale, a murit duminică, 29 decembrie, la vârsta de 100 de ani, conform informațiilor confirmate de biroul său.
Jimmy Carter a primit îngrijire medicală încă din februarie 2023 la casa sa din Plains, Georgia, împreună cu soția sa, Rosalynn Carter, care a murit pe 19 noiembrie 2023 la vârsta de 96 de ani.
Citește și : Tragedie aviatică de proporții. Un avion cu aproape 200 de pasageri la bord s-a prăbușit VIDEO
În octombrie 2024, la aniversarea vârstei de 100 de ani, președintele Joe Biden i-a transmis o urare superbă fostului președinte american Jimmy Carter, pentru CBS News.
„Domnule președinte, ați fost întotdeauna o forță morală pentru națiunea noastră și pentru lume. Am recunoscut asta ca tânăr senator. De aceea v-am susținut atât de devreme. Sunteți o voce a curajului, convingerii, compasiunii și, mai ales, un prieten iubit al lui Jill, al meu și al familiei noastre”, a transmis atunci președintele american în funcție.
Originar din Georgia și membru al Partidului Democrat, Jimmy Carter a devenit președinte în 1976, învingându-l pe actualul republican Gerald Ford, în urma scandalului Watergate. Carter a servit un mandat înainte de a pierde realegerea din 1980 în fața republicanului Ronald Reagan, fiind împiedicat de incapacitatea de a rezolva criza ostaticilor din Iran, impas ce a durat 444 de zile.
Citește și : Se contruiește proiectul gigant cum nu a văzut omenirea! O nouă hidrocentrală ar putea produce 300 de miliarde kWh/an
Carter este laureat al Premiului Nobel pentru Pace, pe care l-a obținut în 2002 pentru activitatea sa în domeniul drepturilor omului în întreaga lume. Este, de asemenea, cel mai în vârstă fost președinte american în viață, după moartea lui George H.W. Bush în 2018, la vârsta de 94 de ani.
Pe 12 aprilie 1978, Nicolae Ceaușescu ateriza la Washington pentru a se întâlni cu fostul președinte american Jimmy Carter.
Este bine cunoscut faptul că, în 1977, fostul dictator a mediat negocierile de pace dintre Israel și Egipt, ceea ce l-a făcut să fie foarte bine privit în Statele Unite ale Americii, mai ales că președintele american dorea obținerea păcii în Orientul Mijlociu.
De aceea, în timpul discuțiilor din Biroul Oval, Jimmy Carter i-a cerut lui Nicolae Ceaușescu să obțină de la Yasser Arafat, președintele de la acea vreme al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, un armistițiu pe o perioadă cât mai lungă.
Această discuție a impus și anumite cereri din partea lui Nicolae Ceaușescu, referitoare la îmbunătățirea comerțului cu SUA și obținerea licențelor pentru tehnică de vârf. Detaliile sunt oferite de fostul ministru de Externe al României, Ștefan Andrei.
”După vizită din America, a avut loc o creştere a comerţului exterior şi în acelaşi timp ne-au vândut licenţe în tehnică de vârf. La noi era sfânt: ceea ce primeam din Vest nu dădeam Uniunii Sovietice. Ceea ce se spune că România era o rampă, prin care luăm şi dădeam… nu, e o tâmpenie! Pentru că nici sovieticii nu ne cereau. Aveau ei mijloacele lor, aveau o armată de spioni”, a declarat, în trecut, fostul ministru de Externe.
Nicolae Ceaușescu și-a îndeplinit ambele obiective, ceea ce se va vedea în acțiunile ulterioare ale fostului președinte american. În 2 iunie 1978, președintele Jimmy Carter trimitea o scrisoare Congresului în care solicita reînnoirea clauzei națiunii celei mai favorizate. Ulterior, Congresul a prelungit clauza acordată României pentru 12 luni și acordul comercial cu România pentru trei ani.