Ironia a sortii, Gustavo Adolfo Garcia Marquez, cu zece ani mai mic decat celebrul scriitor, a ilustrat destinul a numeroase personaje din romanele scriitorului, aruncate in uitare si in asteptarea unor vesti care nu mai ajung, imagine a capodoperei „Colonelului nu are cine sa-i scrie”.
„Nu si-a primit niciodata pensia, a asteptat peste 10 ani pentru a o primi, a indeplinit toate formalitatile”, a spus, pentru AFP, vaduva sa, Lilia Travecero, precizand ca sotul sau a fost consul al Columbiei in Venezuela.
In opinia sa, aceasta situatie a fost cauzata de societatile private la care a lucrat anterior si care nu au transmis informatiile necesare atunci cand a devenit angajat al statului.
„Nu am primit nicio veste de la ministerul Afacerilor Externe”, a adaugat Travecero, explicand ca fostul diplomat a fost nevoit sa revina in Columbia dupa ce s-a imbolnavit.
Statul a transmis formularele pentru o pensie dar sotul sau era atunci prea slabit pentru a semna hartiile. „A fost o boala fulgeratoare”, a adaugat aceasta, scrie hotnews.ro.
Povestea sa aminteste de „Colonelului nu are cine sa-i scrie”, povestea unui fost luptator in razboiul civil denumit al celor „O mie de zile” (1899-1902) si care traieste in saracie, in asteptarea aprobarii cererii sale de pensie.
Cativa apropiati i-au vegheat ramasitele marti, intr-o modesta capela din Bogota, unde va fi inmormantat miercuri. Vaduva sa considera ca este putin probabil ca celebrul sau frate, care traieste in Mexic, sa vina in Columbia, din cauza starii precare de sanatate.
Premiul Nobel pentru literatura in 1982, Gabriel Garcia Marquez, care a sarbatorit joi in Mexic implinirea varstei de 87 de ani, si-a limitat aparitiile publice de mai multi ani, slabit de un cancer.