Geraldine Mock, originară din Newark, statul american Ohio, era cunoscută local sub apelativul „casnica zburătoare”. Pe 19 martie 1964, la vârsta de 38 de ani, Mock a plecat din Columbus, Ohio, la bordul unui avion Cessna 180, din 1953, cu un singur motor, numit „Spirit of Columbus”, potrivit Smithsonian Institution’s National Air and Space Museum Archives.
După 29 de zile şi 37.180 de kilometri parcurşi în zbor, micuţa femeie – avea 1,50 metri înălţime şi 45 de kilograme -, mamă a trei copii, a aterizat în siguranţă pe aerodromul din Columbus de pe care a plecat în curajoasa călătorie, la 27 de ani după ce mult mai faimoasa Amelia Earhart a încercat, dar a eşuat să înconjoare globul la bordul unui avion.
Geraldine Mock a fost decorată, în 1964, de preşedintele american Lyndon B. Johnson cu însemnele Federal Aviation Administration’s Exceptional Service.
În ciuda mai multor recorduri pe care Mock a reuşit să le doboare, puţini sunt cei care au ştiut în epocă despre zborul său şi importanţa lui istorică, a spus Mary Kelley, soţia lui Bill Kelley, care a finanţat construirea unei statui a „casnicei zburătoare” în centrul oraşului natal al acesteia, Newark, la 45 de kilometri nord-est de Columbus.
„A fost o femeie tăcută şi discretă şi nu şi-a dorit niciodată atenţia publicului”, a spus Kelley. „Când strângea bani pentru statuie, Bill a trebuit să explice tuturor cine este Geraldine Mock”, a mai spus prietena de familie.
Mock a fost printre primele femei care au studiat inginerie aeronautică la Universitatea de stat din Ohio şi a început să piloteze avioane în 1958, la vârsta de 32 de ani.
Geraldine Mock a scris cartea „Three-Eight Charlie” (Trei Opt Charlie, referinţă la indicativul N1538C, folosit de avionul utilizat pentru înconjurul lumii, n.r.) despre călătoria sa în jurul lumii. Volumul a fost republicat anul acesta, la celebrarea a 50 de ani de la eveniment.