Günter Grass, scriitor controversat și autorul celebrei cărți „Omul de tinichea”, a murit într-un spital din Lübeck la vârsta de 87 de ani, scrie The Guardian.
Cunoscut în lume mai ales pentru romane ca Toba de tinichea (1959), Pisica și șoarecele(1961), Ani de câine (1963) Grass s-a născut în 1927 în orașul Gdansk, port polonez de la Marea Baltică (pe atunci numit în germană Danzig), fundalul multora din romanele și povestirile sale. Reuters scrie că, pentru mulți, romancierul, dramaturgul și publicistul Grass a fost vocea unei generații de germani care a atins maturitatea în anii războiului al doilea mondial și a purtat povara vinii părinților pentru atrocitățile naziste. În ultimii ani imaginea publică a lui Grass a fost întunecată întrucâtva de revelațiile privind apartenența la organizația nazistă de tineret (abordate în romanul Decojind ceapa – 2006) și de declarațiile sale controversate legate de Israel. Grass a primit premiul Nobel pentru Literatură în 1999.
Salman Rushdie, un alt scriitor controversat din literatura mondială, a fost primul care i-a adus un omagiu lui Günter Grass, pe Twitter: „E foarte trist. Un adevărat gigant, o inspirație și prieten. Bate toba pentru el, micuțule Oskar.”
Născut pe 16 octombrie 1927, Günter Grass s-a bucurat de succes în orice formă de artă pe care a explorat-o: de la poezie la teatru, de la sculptură la artă grafică. Odată cu publicarea primului său roman, „Toba de tinichea”, în 1959, a cunoscut reputație la nivel internațional, ceea ce i-a adus Premiul Nobel pentru literatură 40 de ani mai târziu.
Scriitor de discursuri pentru cancelarul german Willy Brandt, Günter Grass nu s-a temut niciodată să își folosească faima în scopul campaniilor pentru pace și mediul înconjurător și pentru a vorbi împotriva reunificării germane, pe care o compara cu „anexarea” Austriei de către Adolf Hitler, scrie The Guardian.
În 2006, Günter Grass a recunoscut că a făcut parte în tinereţe din Waffen SS, o unitate de elită a regimului nazist al lui Hitler, deşi în scrierile sale a criticat adeseori Germania pentru trecutul ei nazist.
Günter Grass a intrat şi în atenţia poliţiei secrete est-germane, Stasi, în 1961, când a scris o scrisoare deschisă în care contesta construcţia Zidului Berlinului.
Cartea „Toba de tinichea” (1959), care l-a consacrat pe plan internațional, este un roman de factură picarescă, o satiră grotescă a epocii din perspectiva unui pitic toboşar. „Toba de tinichea” formează „Trilogia Danzigului” împreună cu „Pisica şi şoarecele” (1961) şi „Ani de câine” (1963).
Gunter Grass a avut o activitate literară încununată de cele mai importante distincţii, dintre care: Premiul Buchner (1965), Premiul Fontane (1968) şi Premiul Nobel pentru literatură (1999).