Hosni Mubarak a ajuns preşedintele Egiptului în 1981, după asasinarea şefului statului de atunci, Anwar Sadat, în mandatul căruia a îndeplinit rolul de vicepreşedinte. De altfel, Hosni Mubarak a fost rănit în timpul loviturii de stat, organizate în octombrie 1981 de soldaţii conduşi Khālid al-Islāmbūlī. A fost cel mai longeviv lider al Egiptului, după Muhammad Ali Pasha, care a condus ţara din 1805 până în 1848.
Mubarak a renunţat la funcţie după 18 zile de demonstraţii, în 2011. Puterea a fost transferată Consiliului Suprem al Forţelor Armate. Pe 13 aprilie 2011, un procuror a ordonat ca Mubarak şi cei doi fii ai lui (Alla şi Gamal) să fie reţinuţi pentru 15 zile legat de mai multe cazuri de corupţie şi abuz de putere.
Judecat şi pentru acuzaţii de neglijenţă în cazul uciderii mai multor protestatari în timpul revoltelor, pe 2 iunie 2012, Hosni Mubarak a fost condamnat la închisoare pe viaţă. După ce a primit verdictul, el a prezentat mai multe probleme de sănătate. În 2013, a fost hotărâtă rejudecarea cazului, iar Mubarak şi fiii lui au fost condamnaţi în 2015 la închisoare pe viaţă.
Fostul preşedinte a fost iniţial reţinut într-un spitalul militar. A fost achitat în martie 2017. Fiii lui au fost eliberaţi cu doi ani mai devreme.
De asemenea, moartea lui Hosni Mubarak vine la doar câteva zile după ce cei doi fii ai săi au fost achitaţi într-un dosar de deturnare de fonduri.