Ara Güler, născut pe 16 august 1928, şi-a început cariera de fotograf la ziarul Yeni Istanbul în 1950, transferându-se apoi la cotidianul Hürriyet, înainte de a lucra pentru mass-media internaţionale, precum Time-Life şi Paris Match.
Supranumit „Ochiul Istanbulului”, acest artist a ştiut să capteze spiritul metropolei turce timp de aproape trei sferturi de secol, cu imagini în alb şi negru ce surprindeau scene din viaţa de zi cu zi, de la pescarii de pe malurile Bosforului la micii comercianţi şi muncitori din Istanbul.
„Oamenii îmi spun ‘Ochiul Istanbulului’. Dar eu sunt un cetăţean al lumii. Un fotograf al lumii„, a explicat el la un moment dat.
Profesia lui i-a permis să călătorească în jurul lumii, din Africa în Afganistan, dar mai ales prin Turcia natală. Fotografiile sale au fost incluse în numeroase cărţi, care figurează la loc de cinste în librăriile din întreaga ţară.
Înainte de fotografie, Ara Güler a încercat o carieră în cinematografie, inspirat de prietenii artişti ai tatălui său farmacist, potrivit biografiei publicate pe site-ul său oficial.
De-a lungul îndelungatei sale cariere, el s-a întâlnit cu unele dintre cele mai mari nume ale fotografiei, precum Marc Riboud şi Henri Cartier-Bresson, şi a lucrat apoi pentru agenţia Magnum Photos.
Un muzeu care îi poartă numele a fost deschis în luna august la Istanbul pentru a-i celebra opera.
Ara Güler a murit miercuri seară în urma unei insuficienţe cardiace la Spitalul Florence Nightingale din Istanbul, unde fusese internat la secţia de terapie intensivă.
Personalitate emblematică a Istanbulului, Ara Güler a putut fi văzut de mai multe ori în ultimele luni pe terasa cafenelei care îi poartă numele şi care se află în centrul metropolei turce.
Poze din colecţia lui Ara Guler: