Cercetătorul britanic Peter Scott-Morgan s-a stins din viață la 64 de ani, a confirmat familia sa, pe contul de Twitter. Peter a fost primul om din lume care a devenit parțial robot, prin mai multe intervenții chirurgicale, după ce a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, notează publicația The Mirror. El a scris o carte despre transformarea sa, „Peter 2.0”.
Doliu imens în presa românească. Un mare jurnalist s-a stins din viață când nimeni nu se aștepta
Peter Scott-Morgan a fost diagnosticat în 2017 cu scleroză laterală amiotrofică, însă a refuzat să-și accepte soarta. El a spus atunci că vrea să depășească limitele științei, devenind parțial robot, pentru că numai asta putea să-i prelungească viața.
„Pentru uimitorii susținători rebeli ai lui Peter: Cu inima zdrobită, vă anunț pe toți că Peter a murit liniștit înconjurat de familia lui și de cei mai apropiați lui. A fost incredibil de mândru de toți cei care l-ați susținut și de viziunea lui de a schimba modul în care oamenii văd dizabilitățile”, a scris familia sa, pe Facebook și Twitter.
Moartea cercetătorului a îndurerat oameni din întreaga lume, care i-au adus un omagiu, numindu-l pe omul de știință o sursă de „inspirație”.
„Peter a fost o sursă de inspirație atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele cu dizabilități. Cele mai sincere condoleanțe celor dragi”, a scris o persoană, pe Twitter.
Doliu la Hollywood! A murit o legendă a filmului, l-ai admirat în Boogie Nights, Modern Family şi Seinfeld
„Ce persoană demnă de inspirație și ce mare pierdere. Lumea noastră este mai bogată datorită lui”, a scris alta.
Pentru a deveni „cyborg”, Peter Scott-Morgan a trebuit să treacă printr-o serie de operații complexe și riscante, pe măsură ce diverse părți ale corpului său îl trădau, afectate de boala neurodegenerativă, și trebuiau înlocuite ori înlăturate.
Scleroza laterală amiotrofică este o afecțiune neurodegenerativă progresivă, caracterizată printr-o pierdere sau reducere a numărului de celule nervoase ale creierului și măduvei spinării, denumite neuroni motori. Creierul îşi pierde astfel capacitatea de a controla activitatea ţesuturilor fibroase. De aceeași boală a suferit și renumitul astrofizician Stephen Hawking.