Omul de afaceri era internat, miercuri, la secția de terapie intensivă a unui spital din orașul indian Mumbai. Tata Group, conglomeratul de firme condus de Ratan Tata, a confirmat decesul printr-un comunicat. ”Ne luăm rămas bun de la domnul Ratan Naval Tata cu un sentiment profund de pierdere… Un lider cu adevărat ieșit din comun, ale cărui contribuții incomensurabile au modelat nu doar Grupul Tata, ci și structura națiunii noastre”, a declarat compania”, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanții grupului, citați de prea internațională.
Premierul Indiei, Narendra Modi, l-a descris pe miliardar, într-o postare pe X, drept ”un lider de afaceri vizionar, un suflet plin de compasiune și o ființă extraordinară”.
Citește și Carmen Harra, avertisment pentru români: ”În 2024 va fi un cutremur mare, se va zgudui totul”
Descrierea făcută de premier are acoperire completă în biografia lui Ratan Tata.
Miliardarul și-a propus să fabrice un autoturism accesibil ca preț unei categorii cât mai largi de populație. Și a reușit, contribuind chiar el, cu schițe, la fabricarea mașinii Nano, al cărei preț de vânzare a fost, timp de zece ani, de doar 100.000 de rupii (circa 1.200 de dolari).
Ratan Tata era licențiat în arhitectură, după ce a studiat în SUA. A început să lucreze la grupul de business fondat de străbunicul său, pe care avea să-l dezvolte continuu. Tata Group are peste un milion de angajați și a înregistrat anul acesta venituri de 165 de miliarde de dolari.
În 2023, averea lui era estimată la 291 miliarde de dolari. Banii însă nu l-au împiedicat să ducă o viață relativ modestă, sugestiv definită de faptul că era văzut la volanul unei mașini ieftine.
Ratan Tata a fost cunoscut, fără să-și propună asta, și pentru numeroasele sale demersuri filantropice. Potrivit unor estimări, a donat peste 1,2 miliarde de dolari pentru investiții în sănătate, educație, dezvoltare rurală și bunăstare socială.
Miliardarul nu a fost căsătorit niciodată.