Constantin Lucaci, născut la data de 7 iulie 1923, a fost laureat al Premiului Herder, acordat în 1984 de Universitatea din Viena pentru întreaga sa operă.
Este celebru, în special pentru fântânile sale cinetice, sculpturi monumentale în piatră şi oţel, dintre care una poate fi admirată în centrul municipiului Reşiţa. Prima fântână este cea de la Constanţa, realizată în 1971. Urmează cea de la Turnu Severin, în 1979, Vaslui – 1981, Reşiţa – 1984, Brăila, cu trei fântâni (1988 – 1992), Giurgiu în 2000 şi Alba Iulia, în 2007.
Înmormântarea maestrului va avea loc joi, 24 iulie, la Bucureşti, iar cu o zi înainte trupul neînsufleţit va fi depus la atelierul său din Pangrati.
Constantin Lucaci a fost Cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin, din 2008. În 2012, s-a deschis un muzeu dedicat operelor sale, la Bocşa, oraşul său natal. Inaugurat în prezenţa maestrului, Muzeul ‘Spaţiu şi lumină’ a fost deschis în cadrul Complexului Velicek, situat în imediata apropiere a Primăriei Bocşa. Aici pot fi admirate 17 piese unicat, pe care maestrul le-a donat patrimoniului cultural al oraşului său natal. Muzeul din Bocşa este cel de-al doilea muzeu Constantin Lucaci din lume. Primul a fost deschis sub patronajul Vaticanului, la Pinacoteca Sanctuarului San Francesco din Paola, în Italia.
În afara României, lucrările maestrului mai pot fi văzute la Veneţia, alături de opere ale lui Picasso, Mark Tobey sau Marc Chagall. Alte lucrări ale artistului se găsesc în colecţii particulare sau publice din oraşele Antwerp, Copenhaga, Ferrara sau Milano.
Recunoaşterea a venit după ce a fost prezent cu două expoziţii personale la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia.
În luna aprilie a acestui an s-a lansat la Reşiţa volumul bilingv ‘Constantin Lucaci. În căutarea Legendei Personale’, semnat de jurnalista Dorina Sgaverdea. Întreaga construcţie a cărţii a fost inspirată de fântânile cinetice ale maestrului.