Speranța Rădulescu, cea mai importantă muzicoloagă contemporană din România, supranumită și „mama lăutarilor” a murit la vârsta de 72 de ani.
Speranța Rădulescu lasă în urmă o moștenire incontestabilă prin preocuparea ei de a descoperi și a promova în țară și în străinătate, cei mai buni artiști de muzică lăutărească.
Doliu uriaș pentru Generaţia de Aur a fotbalului românesc! A murit fulgerător, la doar 50 de ani!
Speranța Rădulescu a fost prima care, în timpul comunismului, a scos din țară o trupă de șase lăutari romi din Clejani, pentru a concerta pe scena de la Geneva.
La înmormântarea ei de duminică, Taraful Bucureștilor i-a cântat Speranței pentru o ultimă dată la mormânt. Înainte de ultima piesă, Cinoi a anunțat: „acum una pe care Speranța chiar a iubit-o”.
„Speranța avea un fel de a asculta cu tot corpul – aplecată, privind intens peste ochelari. N-o să uit niciodată bucuria din ochii ei când stăteam împreună acasă la Gică Petrache și ascultam cum repetă un taraf de lăutari din garda veche. Îmi amintesc de urechea ei muzicală ascuțită din timpul acelor repetiții, dar și de tandrețea ei maternă față de câinele lui Gicu (n.r Gică Petrache).
A murit un mare om de cultură. Mesaj de condoleanţe de la preşedinte
Speranța asculta intens, cu respect, muzicieni care nu primiseră niciodată admirația pe care o meritau. Cărora și-a dedicat întreaga viață, adunându-le și promovându-le muzica alunecată printre crăpături într-un abis susținut de politicile culturale ale României socialiste, pe de o parte, și de ierarhii muzicale adânc încetățenite pe de altă parte.” a declarat Ioanida Costache, violonistă, documentaristă și doctorandă de etnie romă în etnomuzicologie la Universitatea Stanford.