A murit Voicu Rădescu. ”Voicu Rădescu a fost unul din idealiștii ăia care fac ca lumea să pară că are speranță, că există niște valori care se ridică deasupra mărunțișurilor care ne guvernează viețile.”, a anunțat Tudor Chirilă.
Directorul executiv al Teatrului Luni şi al Green Hours jazz-cafe s-a născut pe 3 noiembrie 1955 într-o familie cu rezonanţe istorice. A fost nepotul generalului Nicolae Rădescu, cel a care condus România ca prim ministru între 7 decembrie 1944 şi 1 martie 1945, iar părinţii săi au fost comunişti ilegalişti.
“In familie a fost pasiunea pentru citit. Dacă aveam un viciu, cand eram pusti, era cititul! Intr-o masura, era si viciul fratelui meu, care de la un punct incolo s-a focalizat pe teatru, de pe la optispe ani.
Si din pasiunea pentru citit – repet, aproape viciu, ca orice e prea mult – s-a ivit, daca vrei, si aprehensiunea pentru alte directii: muzica, artele, in general” mărturisea într-un interviu.
A locuit mulţi ani în casa în care s-a născut pe Dacia 72 şi a făcut şcoala în cartier, mai întâi şcoala 24, lângă actualul Teatru Metropolis şi apoi Liceul Dimitrie Cantemir. Deşi a cumpărat casa, ea a fost retrocedată într-o încrengătură ilegală şi a ajuns în proprietatea lui Marian Vanghelie, aşa că Voicu a locuit în ultimii ani la bloc, într-un apartament cu două camere.
În anii comunismului, Voicu Rădescu a fost escavatorist şi a jucat polo de performanţă. Imediat după căderea regimului comunist s-a implicat în viaţa culturală bucureşteană, influenţând fundamental scena teatrului post decembrist.
Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei i-a fost conferit lui Voicu Rădescu, în luna martie, în baza unui proiect adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu 35 de voturi ‘pentru’, 12 „împotrivă” şi 8 abţineri.
Potrivit proiectului, iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, titlul a fost conferit pentru contribuţia la dezvoltarea şi promovarea culturii din Bucureşti.
„Voicu Rădescu este o personalitate a lumii noastre culturale. Este fondatorul primului teatru independent din Bucureşti, în anul 1997, un teatru la care multe dintre personalităţile teatrului nostru de azi au debutat şi pe care cu mari eforturi personale a reuşit să îl ţină aceşti 24 de ani.
Este fondatorul clubului de jazz Green Hours şi unul dintre cei care au promovat jazz-ul în România, inclusiv un festival foarte prestigios de jazz.
Mai mult decât atât, este o persoană foarte activă în multe dintre cauzele civice, de la Roşia Montană până la Berzei-Buzeşti, ca să dau doar câteva exemple, inclusiv pe zona de locuinţe sociale”, a precizat primarul general în timpul dezbaterilor.