A nins la Bâlea Lac începând de sâmbătă seara și deja s-a depus un strat de zăpadă de câțiva centimetri. Deși termometrele arată zero grade și vântul și-a făcut simțită prezența, sute de turiști dornici să vadă pentru ultima dată pe anul acesta peisajul sublim de la 2034 de metri au pornit într-o excursie pe Transfăgărășan.
Încă de la primele ore ale dimineții, oamenii au ajuns în număr mare la Bâlea Lac, unde s-au bucurat de răcoare, de ninsoare și de priveliștea pe care au imortalizat-o în numeroase fotografii. Până la finalul zilei, sute de turiști au profitat de ultima zi de acces la peisajul desprins din basme.
Reamintim că de luni, 6 noiembrie 2023, circulația pe Transalpina și Transfăgărășan se închide, potrivit anunțului făcut de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Circulația rutieră va fi interzisă de luni pentru toate categoriile de autovehicule pe următoarele sectoare de drum: DN7C (Transfăgărășan) între Piscu Negru și Cabana Bâlea Cascadă (km. 104+000 – km. 130+800); DN67C (Transalpina) între Rânca și Obârșia Lotrului (km. 34+800 – km. 59+800).
„Având în vedere scăderea temperaturilor la altitudine, a intensificării bruște a vântului, a posibilității apariției ceții dense în orice moment al zilei și pentru siguranța participanților la trafic s-a luat decizia ca începând ca de luni, 06.11.2022, ora 08:00, circulația rutieră să fie interzisă pentru toate categoriile de autovehicule pe următoarele sectoare de drum:
Precizăm că la altitudine schimbarea condițiilor meteorologice are o dinamică sporită, ceea ce face ca siguranța celor care tranzitează aceste drumuri montane poate fi pusă în pericol de către fenomenele meteorologice imprevizibile în această perioadă a anului”, a transmis CNAIR printr-un comunicat de presă.
Tranfăgărășan se află pe Drumul Național 7C (152 km) care leagă Transilvania de Muntenia și traversează cel mai înalt lanț muntos din țară, Munții Făgăraș. Drumul este închis pe o porţiune de 27 kilometri timp de 8 luni din an, iarna şi primăvara, din cauza pericolului de avalanşe, căderi de stânci, alunecări de teren, între kilometrul 104 (Piscu Negru – jud. Argeş) şi kilometrul 130,8 (Bâlea Cascadă – jud. Sibiu).