Anunţul umilinţei totale pentru pensionari a venit chiar de la ministerul Muncii. Ministrul Dragoş Pîslaru este categoric: în 2017 se aplică doar indexarea de 5 procente, fără vreun alt ban în plus.
„Nu trebuie să permitem nimănui să mai întoarcă spatele celor care au construit România. Aceşti oameni au muncit o viaţă întreagă şi ne permit nouă să vorbim despre România, despre modul cum ea a evoluat. Cred că trebuie să avem lideri responsabili, un Guvern responsabil şi ştiu că putem să facem asta pentru că îi respectăm pe toţi cei care au muncit o viaţă întreagă şi sunt convinsă că vom putea să le facem o viaţă mai bună să aibă o viaţă demnă. Se pot majora pensiile? Se pot majora cu mult mai mult„, a declarat Rovana Plumb.
Totul în condiţiile în care legea care majorează punctul de pensie la 45% din salariul mediu a rămas blocată în camera deputaţilor, fix înainte de vacanţa parlamentară. De suferit vor avea şi angajaţii, însă. Legea salarizării este departe de a rezolva inechităţile din sistem, păstrându-se diferenţele la clase de salarizare între funcţii corespunzătoare din sectoare diferite.
„Noi am cerut ca Guvernul Cioloş să vină cu proiectul legii, sigur s-a lucrat tot anul pentru a se elimina unele inechităţi din sistemul de salarizare. Noi putem în Parlament să mai corectăm anumite lucruri, dar trebuie să vină legea salarizării unitare pentru că este singura lege care rezolvă problemele din sistemul bugetar„, a precizat Gheorghe Ialomiţianu.
Oricum, atrag atenţia sindicatele, Guvernul a făcut totul în avantajul demnitarilor şi a preşedintelui. Klaus Iohannis are un salariu prevăzut de 22.000 lei, deşi cel prezentat în anexă este de 21.540 lei. Iar diferenţa dintre clase este foarte scăzută pe plaja salariilor mici şi relativ constantă, ca la salariile mari să fie diferenţe şi de 10% între clase.
Citeşte şi Pensiile private obligatorii, în colaps: Avem în cont mai puţin decât am pus