”Această decizie va afecta întreaga lume: de la Rusia la Uniunea Europeană, inclusiv ţările din regiunea noastră”, a declarat Dacic, potrivit societăţii de radio şi televiziune B92.
După ce a reamintit că la Bruxelles va avea loc pe 9 decembrie o reuniune a miniştrilor energiei din ţările participante la proiectul South Stream, şeful diplomaţiei sârbe şi-a exprimat speranţa că problema va fi mai bine soluţionată.
”Belgradul n-a fost niciodată un obstacol în calea realizării acestui proiect. Dacă proiectul cade, noi vom suferi un prejudiciu, deoarece pierdem o cale alternativă de aprovizionare cu gaz”, a subliniat ministrul.
În opinia sa, realizarea unui racord între Serbia şi Bulgaria nu va fi în măsură să înlocuiască gazoductul South Stream, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Euronews: România, un posibil viitor nod energetic al Europei
RIA aminteşte că, pe 1 decembrie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, în cursul unei vizite în Turcia, că Moscova nu mai poate continua realizarea proiectului South Stream, din cauza poziţiei neconstructive a Uniunii Europene. El a precizat îndeosebi că Rusia n-a fost încă autorizată de către Sofia să construiască gazoductul în zona economică exclusivă a Bulgariei.
Preşedintele sârb, Tomislav Nikolic, şi premierul ungar, Viktor Orban, au discutat duminică, într-o convorbire telefonică avută cu Vladimir Putin, despre perspectivele cooperării energetice în contextul abandonării proiectului South Stream.