De asemenea, specialiștii CNADNR confirmă calitatea necorespunzătoare a pământului de fundare.
„În urma măsurătorilor de capacitate portantă realizate de către CESTRIN în data de 23.09.2015 cu echipamentul PRIMA 100, au rezultat valori de 16MPa (megapascal — n. r.), 25MPa, 56MPa, sub valoarea optimă de 80MPa, ceea ce conduce la lipsa capacității portante, deci terenul de fundare nu este corespunzător”, se menționează într-un raport al Direcției, obținut de AGERPRES.
În document se atrage atenția asupra faptului că măsurătorile au fost realizate în zona în care în data de 22.09.2015 s-a realizat extraescavația și unde s-a observat prezența unui strat de peste 6 metri de argilă contractilă.
Conform sursei citate, constructorul avea obligația pregătirii corespunzătoare a terenului de fundare, prin procedee de stabilizare cu lianți hidraulici, acest lucru neregăsindu-se în straturile decopertate.
„În urma analizelor de laborator transmise de către DRDP Cluj pe materialele prelevate în data de 23.09.2015 din secțiunea de la km 60+600, în curs de demolare, se reconfirmă neconformitățile identificate de laboratorul DRDP Brașov privind: neconformitatea materialului utilizat la realizarea saltelelor din piatră spartă, unde din rezultatele transmise efectiv nu se regăsește piatra spartă sort 40-63 mm, agregatele neconforme de balastieră utilizate pentru saltelele din balast sort 0-63 mm (peste 18% agregate mai mari, în afara sortului)”, se mai spune în raport.
Concluziile documentului relevă abateri grave în ceea ce privește respectarea proiectului de execuție aprobat, lipsa saltelei din piatră spartă sort 40 — 63 milimetri și neevidențierea stratului de argilă în documentele privind recepția terenului de fundare.
În acest context, specialiștii CNADNR solicită extinderea investigațiilor din corpul autostrăzii pe o lungime corespunzătoare, în stânga și în dreapta zonei de la km 60+600 până la eliminarea din fundație a argilei contractile și realizarea corpului autostrăzii pe o fundație sănătoasă.
„Firma de consultanță CONSITRANS ar fi trebuit să atragă atenția constructorului Impregilo asupra terenului de fundație prin fazele determinante, prin studiile geotehnice analizate și să nu permită așternerea saltelei de piatră pe care a emis RNC (Raport de Neconformitate — n. r.)”, se mai arată în documentul Direcției Calitate a CNADNR.
În data de 3 septembrie, CNADNR a anunțat închiderea circulației rutiere pe Autostrada A1 Orăștie — Sibiu începând din 7 septembrie, la 10 luni de la inaugurarea acesteia, între Nod rutier Săliște (km 270+020) — Nod rutier Cunța (km 292+455), în vederea remedierii degradărilor constatate la km 275+650 al autostrăzii.
Potrivit companiei, lucrările de remediere vor fi realizate de constructor pe propriul risc și pe cheltuiala acestuia în condițiile în care aceste defecțiuni au fost determinate de execuția necorespunzătoare a lucrărilor de către antreprenor și nu de alunecările de teren.
‘În cadrul programului de remediere înaintat de către Antreprenor se regăsesc toate defectele din Șantier. Defectul de la km 60+600, conform programului elaborat de către Antreprenor, necesită perioada cea mai îndelungată pentru realizarea tuturor lucrărilor de remediere. În acest interval de timp sunt programate a se remedia și toate celelalte defecte din șantier. În ceea ce privește zona km 59+800 atât Antreprenorul cât și Beneficiarul realizează expertizarea acesteia. Din analiza zonei rezultă că defecțiunea este cauzată de execuția necorespunzătoare și nu de alunecări de teren. Ceea ce este vizibil în șantier reprezintă o tasare structurală a structurii rutiere. În ceea ce privește zona km 61+400, din activitatea de monitorizare întreprinsă de către Antreprenor nu s-au înregistrat noi alunecări de teren. În ceea ce privește zona km 64+200, defectul se referă la un ebulment în banda de urgență pentru care Antreprenorul a notificat realizarea unei expertize tehnice și remediere conform programului de lucrări înaintat de către acesta”, se precizează în comunicatul CNADNR din 3 septembrie.
Și ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a declarat, pe 15 septembrie, la dezbaterea din plenul Senatului a moțiunii simple a PNL, intitulată „Transporturile sub guvernarea PSD sau drumurile care nu duc nicăieri”, că raportul tehnic preliminar realizat de experți tehnici independenți semnalează că, în anumite zone, degradările de pe tronsonul trei al autostrăzii Sibiu-Orăștie sunt cauzate de natura argiloasă și consistența redusă a terenului, respectiv capacitatea portantă a terenului de fundare.
Constructorul Autostrăzii Orăștie — Sibiu Lot 3 este firma italiană Salini Impregilo.