Aberaţia preţurilor la Mamaia: Mai bine cu el la pachet! Închirierea unui şezlong a ajuns să coste cât unul nou din magazin

Turiștii care au ales să petreacă vacanța pe litoralul românesc sunt uimiți de costurile astronomice ale închirierii unui simplu șezlong pe plajele din Mamaia. O investigație rapidă pe Internet a dezvăluit că prețurile pentru acestea pot rivaliza cu cele pentru un șezlong nou!
Filip Stan
24 iun. 2024, 17:29
Aberaţia preţurilor la Mamaia: Mai bine cu el la pachet! Închirierea unui şezlong a ajuns să coste cât unul nou din magazin

Culmea vacanţei în România, închirierea unui șezlong la Mamaia este echivalentă acum cât prețul unuia nou! Turiștii care au ales să se bucure de litoralul românesc sunt la un pas să regrete decizia, uimiți de prețurile exorbitante pentru un șezlong. În stațiunea de fițe Mamaia, costul închirierii unui șezlong pentru câteva ore rivalizează cu cel plătit în magazinele de bricolaj pentru achiziționarea acestui produs.

Concret, prețurile online pentru un șezlong nou variază între 150 și 220 de lei. Este practic un paradox că sumele plătite pentru închirierea unui șezlong pentru câteva ore pot egala sau chiar depăși costul unui șezlong nou. Această situație ridică semne serioase cu privire la practicile economice ale operatorilor din zonă, care par să profite de pe urma cererii ridicate și să nu ofere nici măcar bon fiscal, într-o evidentă speculă pe seama turiștilor care vizitează stațiunea.

În timp ce în alte țări europene, cum ar fi Grecia și Italia, turiștii beneficiază de șezlonguri gratuite cu condiția să consume la barul de pe plajă, în România situația este diametral opusă. În Mamaia, prețurile pentru un șezlong variază între 80  și 200 de lei pe zi, în funcție de zona stațiunii și de confortul oferit. Mai mult, administratorii plajelor aplică și politici dure, cum ar fi relocarea șezlongului dacă acesta este lăsat liber pentru o perioadă de timp, precum 30 de minute.

Aerul condiţionat răcoreşte casa, dar arde rău la buzunare. Facturile la energie bubuie în zilele caniculare

Practic, sumele plătite pentru închirierea unui șezlong pentru câteva ore pot egala sau chiar depăși costul unui șezlong nou. Această situație ridică semne serioase cu privire la practicile economice ale operatorilor din zonă, care par să profite de pe urma cererii ridicate și să nu ofere nici măcar bon fiscal, într-o evidentă speculă pe seama turiștilor care vizitează stațiunea.

Comparativ cu insula Thasos din Grecia, unde tarifele pentru șezlonguri încep de la doar 3 euro (aproximativ 15 lei), diferența este uluitoare. În Mykonos, cunoscuta „Mamaia a Greciei”, costurile pot ajunge până la 100 de euro pentru un șezlong de lux.

Cât costă închirierea unui șezlong în Vama Veche, în iunie. Prețurile se apropie de cele din cea mai scumpă stațiune de pe litoralul românesc

Ne aflăm în plin sezon estival, iar prețurile sunt din ce în ce mai mari pe litoralul românesc. Turiștii care vor să petreacă câteva clipe de relaxare la malul mării trebuie să se pregătească, pentru că vor avea de scos sume importante din buzunar, dacă vor să se simtă bine. Cei care până acum credeau că Mamaia este costisitoare, nu au mers niciodată în Vama Veche, unde prețurile au bubuit în ultimii ani.

Prețurile din Vama Veche au crescut semnificativ în ultimii ani, așa că turiștii au ajuns să le compare în permanență cu cele din stațiunea Mamaia, considerată a fi cea mai scumpă stațiune de pe litoralul românesc.

Pentru a închiria un șezlong, în luna iunie 2024, oamenii scot din portofele între 30 de lei și 70 de lei pe zi, în weekend.

Prețurile la mâncare și băutură sunt și ele mai mari ca anul trecut. Un pahar cu bere, de 200 ml, a ajuns să coste minim 10 lei. O porție de hamsii cu mămăliguță și mujdei de usturoi se vinde cu 45 de lei, la restaurantele de pe plajă.

Citește și: Mihai Mărgineanu dă de pământ cu părinții adolescenților de azi, după ce a văzut destrăbălarea din Vama Veche: „Beau Jameson-ul direct din sticlă”

Cât costă un weekend în Vama Veche

Urmrază un weekend aglomerat pe litoral, cu ocazia minivacanței de Rusalii, așa că Vama Veche se pregătește să întâmpine cât mai mulți turiști. Hoteurile și pensiunile au creat oferte speciale pentru a-i atrage pe vizitatori, în funcție de orice tip de buget.

Deși prețurile cresc în mod obișnuit în weekend, mulți hotelieri din Vama Veche au ales să nu ajusteze tarifele. Unii au păstrat aceleași tarife ca anul trecut. Ei speră că această strategie îi va ajuta să concureze cu ofertele din Bulgaria și Grecia.

„De Rusalii şi după 1 Iulie vom funcţiona cu 500 de lei pe noapte camera dublă, exact ca anul trecut”, spune Rodica Popescu, administrator, potrivit observatornews.ro.

Dacă vrei să economisești la cazare, la mâncare nu o să fie așa ușor. Prețurile pentru mese mai consistente sau preparate mai rafinate pot fi destul de variate și depind de fiecare locație în parte.

„Vama nu e o shaormerie, să ne înţelegem. Nu, Vama are locaţii frumoase cu meniuri bine puse la punct cu o diversitate extraordinară”, explică Gabriel Toader, chef bucătar, pentru sursa citată.

În ceea ce privește mâncarea, prețurile sunt accesibile pentru toate buzunarele, cu preparate gustoase la prețuri rezonabile. Potrivit usrsei citate, peștele pe plită sau saramură costă 19 lei, hamsia este 50 de lei, iar preparatele din vită ajung și la 160 de lei.

„Încercăm să păstrăm un preţ raportat al calităţii şi cantităţii. Porţia de fructe de mare e 90 de lei, caracatiţă, rapane, creveţi, midii. E peste 500 de grame cu tot cu garnitură”, adaugă Gabriel Toader, chef bucătar.

Citește și: Cât costă două ouă ochiuri la un restaurant din Mamaia în 2024. Nu toată lumea își mai permite un mic-dejun pe litoral

Cât costă două ouă ochiuri la un restaurant din Mamaia în 2024. Nu toată lumea își mai permite un mic-dejun pe litoral

În anumite zone ale litoralului, prețurile ar putea fi mai piperate decât am putea crede. Ca un simplu exemplu, o porție de ouă ochiuri la un celebru restaurant din stațiunea Mamaia poate să provoace o adevărată gaură în buzunar, mai ales că, într-o vacanță, sumele sunt limitate.

Citește și: Cât a ajuns să coste închirierea unui șezlong în Mamaia. Prețuri exorbitante pe litoral

Un sejur pe litoralul românesc te-ar putea forța să ai nevoie de un buget destul de consistent, mai ales dacă vei avea nevoie și de alte servicii sau activități pentru întreaga familie, înafară de simplul spațiu de dormit. Pe lângă plimbări, vizite și experiențe, trebuie să existe un buget și pentru hrana de zi cu zi. Prețurile din stațiunile de pe litoral, însă, ne-ar putea surprinde, și nu foarte plăcut. Acestea depind de anumiți factori, printre care locație, cantitate și tipul mâncării.

La o terasă celebră din zona Cazinoului din Mamaia, persoanelor care doresc să servească micul-dejun le este pus la dispoziție un meniu cu mai multe variante de preparate. De exemplu, pentru un platou care conține și două ouă gătite ochiuri, un turist poate plăti chiar și 45,5 lei. Este vorba despre un mic-dejun american, care conține și bacon, cârnați cabanos, cașcaval pane, roșii, ciuperci sote, cartofi prăjiți și pâine toast. Platoul areo greutate de 550 de grame.

Un alt platou de 400 de grame coține un ou fiert, salam uscat, cașcaval, roșii, castraveți, șuncă presată, telemea, măsline, unt, gem și pâine prăjită. Acest platou costă 41,5 lei. O altă variantă de mic-dejun de 320 de grame cu brânză la grătar, două ouă-ochiuri, avocado, rucola și roșii cherry costă 42,5 lei, iar o porție de 350 de grame cu două ouă, bacon, ciuperci, roșie și mozzarela costă 32,5 lei.

O omletă rustică cu trei ouă, șuncă presată, cabanos, roșie, ardei, ciuperci și mozzarela costă 31,5 lei, porția având 300 de grame. De altfel, o porție de 250 de grame de omletă din trei ouă, șuncă presată și mozzarela costă 29,5 lei. O porție de 320 de grame de ouă Benedict cu bacon, sos olandez, roșie și avocado costă 34,5 lei. Doritorii pot alege și o porție de 450 de grame de mămăliguță cu brânză și smântână, care costă 34,5 lei.

Așadar, există variante pentru toate buzunarele, însă tot se simte diferența în buzunarele oricărui român care vine pe litoral în vacanța de vară.

Citește și: Cât a ajuns să coste o băutură banală pe plajele de fițe din Mamaia. Prețurile au bubuit la începutul sezonului estival

Cât a ajuns să coste o băutură banală pe plajele de fițe din Mamaia. Prețurile au bubuit la începutul sezonului estival

Comercianții de pe litoral au majorat considerabil prețurile, mai ales pentru cele care se vând pe plajă. În Mamaia, prețurile sunt la fel de mari ca pretențiile celor care aleg să-și petreacă vacanța aici. Iată cât trebuie să plătești pentru un frappe sau o bere pe plajă.

Se pare că Mamaia este stațiunea cea mai aglomerată în acest început de vară. Astfel, și prețurile sunt mai mari aici, în condițiile în care tarifele la cazare sunt mai mici și cu 60% față de cele din plin sezon.

Citește și: Incredibil cât a putut plăti un bucureștean pentru o porție de calcan, într-un restaurant din Mamaia. ”Mâncam câteva zile de banii ăștia”

Turiștii au rămas uimiți când au văzut prețurile pentru bere și cafea. O bere la draft Timișoreana costă 8 lei, în timp ce una Ursus costă 10 lei, la fel ca și doza.

Pentru un frappe simplu, turiștii trebuie să scoată din buzunar 20 de lei, iar pentru unul cu îngheșară 22 de lei. Sucurile de 0,5 litri costă 11 lei.

Față de anul trecut, prețurile sunt mult mai mari, iar creșterea poate fi pusă pe seama inflației, dar și a costurilor mai mari de operare pentru barurile și restaurantele de pe litoral, scrie playtech.ro.

Cât te costă un sejur în Mamaia în 2024

Pe litoral există 51 de hoteluri all inclusive, cu 23.746 de locuri de cazare, în creștere cu 28% față de anul 2023. Pe litoralul românesc sunt acum 4.000 de unități de cazare, din care 387 e hoteluri: opt de cinci stele, 81 de patru, 210 de trei, 73 de două și 15 de o stea, potrivit Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Prețul mediu pentru un sejur pe litoral este 2.250 de lei, față de 1.750 de lei, cât era anul trecut, cu o durată medie a sejurului de 4,5 nopți.

Staţiunile preferate de turiştii români sunt, în ordine: Mamaia şi Mamaia Nord, Eforie Nord, Venus, Neptun-Olimp, Jupiter, Saturn, Cap Aurora, Costineşti, Vama Veche, Eforie Sud, Techirghiol, Mangalia.

Citește și: Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o porție de hamsii. Românii ajunși pe litoralul românesc sunt șocați de explozia de prețuri

 

Tarife parcare în Mamaia 2024. Cât te costă să-ți lași mașina o zi întreagă

Turiștii care vin cu propriile autoturisme la mare trebuie să ia în considerare și zonele în care le vor parca, dar și tarifele pe care le vor plăti. În acest sens, cât de mult costă ora de parcare într-una dintre zonele litoralului?

Tarife parcare în Mamaia 2024. De pildă, turiștii care vin în stațiunea Mamaia și doresc să parcheze în Zona 2, atunci vor plăti un anumit tarif, în funcție de timpul în care autoturismele vor fi lăsate în zona marcată. În acest sens, potrivit Zonei 2, prima jumătate de oră este gratuită. Mai mult decât atât, în intervalul 20:00 – 08:00, de luni până vineri, în weekenduri și în sărbătorile legale, șoferii nu plătesc vreun tarif. Cancan.ro se află la malul mării și vă aduce cele mai noi informații! Mai jos, se regăsește marcajul din Zona 2, cu prețurile aferente.

„În Zona 2, în intervalul 20:00 – 08:00, de luni până vineri, precum și în zilele de weekend și în sărbătorile legale, parcare este gratuită”, se arată pe indicator.
Plata poate fi efectuată prin mai multe modalități: aplicație, SMS sau cash. Plata cu numerar poate fi efectuată la parcometru (acceptă și card bancar). De altfel, conform anunțului afișat în zona respectivă, „tichetele de parcare se pot comercializare la punctele de lucru Confort Urban sau punctele de vânzare CT BUS”.

Pentru o oră, șoferul va plăti 1 leu. Persoanele care doresc să își lase autoturismele pentru întreaga zi vor plăti 10 lei. De altfel, pentru șapte zile plata este de 50 de lei. Parcarea pentru 30 de zile costă 150 de lei.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Subiecte Matematică BAC 2024. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a XII-a de la toate profilele la bacalaureat 2024. Update
Capital.ro
Asociația de proprietari are interzis. Proprietarii de apartamente pot face reclamație
Playtech.ro
ȘOC! Ce spune Emily Burghelea despre ACCIDENTUL cumplit care a DESFIGURAT-O
DailyBusiness
Vești bune pentru șoferi! Benzina și motorina, mai ieftine astăzi!
Adevarul
Cum ne dă statul român foc la valiză. Un cunoscut economist explică de ce avem o viața mai scumpă de la 1 iulie
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Rețete ideale pentru caniculă. Ușor de preparat și cu puține calorii
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Scandal monstruos la o nuntă! Florin Salam l-a dat afară pe Bogdan de la Ploiești chiar în timp ce cânta
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Barem Matematică Bacalaureat 2024: Ora la care urmează să fie afișate răspunsurile corecte pe Edu.ro pentru profilul real
Capital.ro
Decizie pentru cei cu permis auto. Se plătește TAXĂ. Lege nouă în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Turbulențe puternice rănesc 30 de pasageri într-un zbor Air Europa peste Atlantic
MediaFlux
Mai mulți bani la RECALCULAREA PENSIEI cu aceste 3 adeverințe! Documentele trebuie DEPUSE URGENT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?