Vicepreședintele Siim Kallas, responsabil cu transporturile, a declarat: „Aberdeen, câștigătorul premiului pentru mobilitate urbană durabilă din acest an, precum și ceilalți finaliști se află în avangarda eforturilor UE de a include durabilitatea în planificarea mobilității urbane. Planurile de mobilitate urbană elaborate în prezent de orașe și autorități locale sunt esențiale în sporirea eficienței și a competitivității. În conformitate cu tema anului 2012, finaliștii se evidențiază prin accentuarea rolului important acordat cetățenilor – un factor-cheie al unui planificări urbane de succes pe termen lung.”
„Prin organizarea unei serii de activități dedicate mobilității durabile, orașele care au intrat în competiție pentru premiul Săptămânii europene a mobilității contribuie în mod tangibil la crearea unei Europe mai durabile. Astfel de eforturi vor educa, informa și, cel mai important, vor inspira mai multe persoane și orașe să includă durabilitatea în viața de zi cu zi”, a declarat Janez Potočnik, comisarul pentru mediu.
Câștigătorul ediției din 2012 a Săptămânii europene a mobilității (SEM), orașul Zagreb (Croația), este o stea în ascensiune în domeniul mobilității urbane durabile. Orașul a câștigat premiul datorită campaniei sale bine organizate pentru promovarea săptămânii, a puternicei legături cu tema anului 2012 („Ne mișcăm în direcția cea bună”), precum și datorită celor 62 de activități separate care au implicat peste 150 000 de cetățeni.
Zagreb, Croaţia
Capitala croată a transformat Săptămâna europeană a mobilității într-o festivitate care a durat o săptămână: cetățenii au participat la activități sportive în mediul urban și la sesiuni de formare, au călătorit cu tramvaie de epocă, au vizitat centre de informare privind mobilitatea pe două roți și au contribuit la reproiectarea spațiilor publice de parcare pentru biciclete. Beneficiile ecologice ale săptămânii au fost măsurate prin monitorizarea calității aerului și a intensității zgomotului și prin crearea unor puncte de control al sănătății în diverse locuri din oraș.
Aberdeen este un oraș cu aproximativ 220 000 de locuitori, cu sectoare petroliere și agricole bine dezvoltate, unde există un trafic intens de mărfuri, iar locuitorii săi se bazează foarte mult pe autoturismele private. Planul de mobilitate urbană durabilă al orașului Aberdeen abordează obiective sociale, de mediu și economice, precum și obiective în domeniul integrării și al siguranței și pune un accent sporit pe transportul durabil. Planul este elaborat în strânsă consultare cu cetățenii și cu părțile interesate și presupune ateliere deschise, anchete, o campanie de promovare și o prezență inovatoare în mijloacele de comunicare în masă și pe internet. Aproape 500 de persoane au completat sondaje online, iar conturile pe Facebook și Twitter au ajutat cetățenii să contribuie în mod direct la elaborarea planului.
În cadrul ediției din 2012 a Săptămânii europene a mobilității, Zagreb și-a adjudecat locul întâi înaintea finaliștilor Gävle (Suedia) și Östersund (Suedia). Aflați mai multe despre finaliștii Săptămânii europene a mobilității aici.
Aberdeen a obținut primul loc la categoria planurilor de mobilitate urbană durabilă devansând alte două orașe finaliste: Ljutomer (Slovenia) și Toulouse (Franța). Aflați mai multe despre cei trei finaliști aici.
Premiul Săptămâna europeană a mobilității (SEM) răsplătește autoritatea locală despre care se consideră că a obținut cele mai multe rezultate în ceea ce privește sensibilizarea opiniei publice în materie de mobilitate durabilă și punerea în aplicare a măsurilor pentru a realiza trecerea la transportul urban durabil. Orașul câștigător este ales de un grup independent de experți în materie de transport, care evaluează toate candidaturile eligibile și selectează o listă scurtă de 10 autorități locale despre care consideră că au avut rezultate extraordinare. Orașului câștigător i se acordă posibilitatea de a coopera cu o societate profesională în domeniul producției pentru a filma un clip promoțional de trei minute care să îi evidențieze realizările. Împreună cu ceilalți finaliști, câștigătorul este, de asemenea, promovat ca un exemplu de bune practici. În 2012, pentru premiul Săptămânii europene a mobilității s-au primit 30 de candidaturi din 15 țări .
Premiul anual pentru Planul de mobilitate urbană durabilă se atribuie orașelor și regiunilor care demonstrează excelență în elaborarea și punerea în aplicare a planurilor de mobilitate urbană durabilă pe care le-au elaborat. Aceste planuri sunt concepute de către autoritățile locale și definesc măsuri de abordare a provocărilor în materie de mobilitate durabilă atât în prezent, cât și în viitor. În 2012, din punct de vedere tematic, acest premiu a pus accentul pe participarea cetățenilor și a părților interesate. Autoritatea locală câștigătoare este selectată de un juriu de experți pe baza criteriilor de evaluare și eligibilitate ale premiului și primește 10 000 EUR pentru a sprijini activitățile de sensibilizarea a opiniei publice în materie de mobilitate urbană sustenabilă. Pentru ediția din 2012 a Planului de mobilitate urbană durabilă, s-au primit 29 de candidaturi din 12 țări.