Abonamentele elevilor navetişti, decontate INTEGRAL începând de pe 23 noiembrie. Care este procedura

Decontarea integrală a abonamentelor emise de operatorii de transport rutier pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu se aplică începând cu 23 noiembrie 2016, data publicării în Monitorul Oficial și implicit a intrării în vigoare a noilor prevederi legislative.
Cristina Macuc
06 dec. 2016, 14:42
Abonamentele elevilor navetişti, decontate INTEGRAL începând de pe 23 noiembrie. Care este procedura

Astfel, sumele/kilometru percepute în transportul rutier școlar trebuie să se încadreze în valorile prevăzute în Hotărârea Guvernului 863/15.11.2016 pentru aprobarea Metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim/kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut la alin. (3) al art. 84 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011.

În acest sens, tarifele maxime pentru abonamentele acordate elevilor pot varia de la 10 lei (fără TVA) pentru distanța minimă de 3 kilometri la 174 de lei (fără TVA) pentru distanța maximă de 50 de kilometri. Abonamentul se emite și decontează pe distanţa dintre localitatea de domiciliu a elevului şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ.

Decontarea abonamentelor pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu se face pe baza următorului calendar: între 1 și 4 ale lunii curente, elevii depun abonamentele emise pentru luna precedentă, între 5 și 8 ale lunii curente, conducătorul unităţii de învăţământ transmite datele la inspectoratul şcolar judeţean, iar între 9 și 10 ale lunii curente, inspectoratul şcolar judeţene transmite datele către Ministerul Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice. Ulterior, Ministerul Educației virează fondurile necesare efectuării plăților.

Unitățile de învăţământ decontează doar abonamente lunare, nu bilete emise zilnic în contul unui abonament. Decontarea abonamentelor se face numai pentru perioada cursurilor. Abonamentele nu se decontează pentru perioada vacanţelor.

Inspectoratele școlare județene vor aduce la cunoștinta reprezentanților unităților de învățământ, a părinților și elevilor navetiști că abonamentele emise la un preț care depășeste tariful prevăzut de HG 863/2016 constituie contravenție a operatorilor de transport. Pentru aplicarea și respectarea prevederilor HG 863/2016, inspectoratele școlare județene vor colabora cu Agenția Teritorială a Autorității Rutiere Române, prefecturi și consilii județene.

Tarifele maxime pentru abonamentele de transport școlar sunt valabile până la 1 septembrie 2017.

Ulterior, autoritățile competente în domeniu vor efectua o analiză amănunțită în vederea actualizării de Guvern a nivelului tarifelor în funcție de noile costuri ale companiilor de transport.

Decizia Executivului face parte din măsurile de combatere și reducere a abandonului școlar, în condițiile în care principala cauză o reprezintă costurile aferente participării la cursuri. Conform datelor existente la nivelul Ministerului Educației, în anul școlar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.

Abonamentele elevilor emise de operatorii de transport până la data aprobării HG 863/2016 vor fi decontate la nivelul prevăzut de Ordonanţa Guvernului nr. 29/2013.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Dumnezeu a fost de partea mea! Donald Trump a povestit de ce a întors capul în timpul atentatului
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Donald Trump acceptă nominalizarea pentru a treia candidatură prezidențială și condamnă „vânătorile de vrăjitoare partizane”
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'