Abu Ghraib este situată într-o zonă periculoasă, la jumătatea distanţei dintre Bagdad şi oraşul Fallujah, care a căzut în mâinile insurgenţilor, inclusiv a jihadiştilor din Statului Islamic din Irak şi Levant (EIIL), la începutul lunii ianuarie. Nu este clar dacă este vorba despre o închidere temporară sau definitivă.
„Ministerul Justiţiei a anunţat închiderea totală a închisorii centrale din Bagdad, anterior (denumită) Abu Ghraib, şi evacuarea tuturor deţinuţilor, în colaborare cu Ministerul Apărării”, potrivit unui comunicat publicat pe Internet.
Ministrul justiţiei Hassan al-Chammari, citat într-un comunicat, a declarat că 2.400 de deţinuţi, arestaţi sau condamnaţi pentru cazuri legate de terorism, au fost transferaţi în alte centre de detenţie din centrul şi nordul Irakului.
„Ministerul a luat această decizie în cadrul mai multor măsuri de precauţie privind siguranţa închisorilor”, a declarat Hassan al-Chammari, adăugând că Abu Ghraib este „o zonă de tensiune”, potrivit Agerpres.
În vremea lui Saddam Hussein, închisoarea a servit ca centru de tortură. Circa 4.000 de deţinuţi au murit acolo. Abu Ghraib a ţinut de asemenea prima pagină a ziarelor în presa internaţională, în 2004, după publicarea unor fotografii care arătau deţinuţi irakieni umiliţi şi bătuţi de militari americani, după intervenţia în Irak din 2003 a coaliţiei conduse de Statele Unite ale Americii.