Qatada, în vârstă de 51 de ani, care se luptă pentru a evita extrădarea în ţara sa a fost eliberat din închisoarea de maximă securitate Long Lartin din regiunea de centru-vest a Marii Britanii. Aceasta a părăsit închisoarea luni seara, urcându-se într-o maşină care-l aştepta în faţa penitenciarului. S-a aşezat pe bancheta din spate a unei maşini, acoperându-şi faţa cu mâna.
O perioadă fiind considerat ca liderul spiritual al Al-Qaida în Europa, acesta se va afla în arest la domiciliu timp de 22 de ore pe zi, va fi nevoit să poarte o brăţară electronică, nu va putea intra într-o moschee şi nu va avea acces la Internet sau la alt fel de mijloc de comunicare electronică.
Iordanianul, care şi-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor şase ani în închisoare în Marea Britanie, în pofida absenţei acuzaţiilor, a primit, totuşi, interdicţia de a se întâlni cu 27 de persoane, între care şi nou lider Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.
Guvernul britanic a dat asigurări că va utiliza „toate mijloacele posibile” pentru a-l extrăda pe Qatada în Iordania, unde este acuzat în două cazuri de „terorism”, cazuri pentru care a fost deja judecat şi condamnat în absenţă.
„Toată lumea vrea ca acest om să plece”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic. Justiţia britanică a ordonat eliberarea condiţionată a iordanianului la 6 februarie, provocând un scandal în cadrul guvernului, la puţin timp după o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care s-a pronunţat împotriva extrădării lui Qatada în Iordania.
Conform CEDO, extrădarea sa îi încalcă dreptul la un proces echitabil în Iordania, din cauza probelor obţinute sub tortură care ar putea fi folosite împotriva sa.
Secretarul de Stat britanic pentru Securitate, James Brokenshire, se va deplasa în curând în Iordania pentru a discuta problema, a mai precizat ministrul de Interne.