De la începutul lui 2017, recuperatorii de creanțe și brokerii de credite au obligația sa fie înscriși in baza de date a Autorității Naționale a Protecției Consumatorului. Înscrierile trebuiau facute pana pe data de 31 Decembrie.
Potrivit România TV, ANPC a transmis că au fost înregistrate 40 de instituții din categoria recuperatorilor de creanţe care îndeplinesc condiţiile de admitere de activitate pe piaţa românească. În privinţa brokerilor de credite, până acum, au fost depuse 100 de cereri de înregistrare din circa 150 de brokeri existenti. Odată cu ordonanța de transpunere a directivei, de la 1 ianuarie, autoritatea naționala are dreptul sa monitorizeze și chiar sa interzică activitatea celor care nu au indeplinesc conditiile necesare.
În plus, intermediarii de credite sunt obligați să facă dovada unei asigurări de răspundere civilă profesională care costa circa 750.000 de euro pentru un broker. ANPC trebuie sa pregătească pana la 21 martie registrul unic in care recuperatorii și brokerii de credite sa anunțe fiecare dosar in curs. Astfel, autoritatea poate cere informații despre dosare chiar de la BNR.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului poate sesiza Autoritatea Bancară Europeană atunci când este refuzată o cerere de cooperare, asa cum prevede ordonanţa.