Academician celebru retras la mănăstire. Istoricul ieşean, care anul acesta va împlini 88 de ani, s-a retras la Mănăstirea Văratec, lăsând întreaga sa bibliotecă ce cuprindea manuscrise, opere proprii şi cărţi strânse în zeci de ani de activitate Bibliotecii “Dumitru Stăniloae”. Cu o aşa moştenire valoroasă, instituţia a decis să deschidă o sală specială de lectură şi un centru istoric care să poarte numele academicianului.
„A existat dorinţa sa de a se retrage şi de a fi îngrijit şi noi cu toată dragostea şi inima am dorit să îl găzduim la centrul social de la Mănăstirea Văratec. Cu siguranţă, va fi într-un mediu care-l ajută nu doar din punct de vedere al sănătăţii şi al liniştii, ci şi duhovniceşte, domnia sa fiind şi un om credincios, care a trecut cu multă smerenie prin nenumărate umilinţe în timpul comunismului.
Tot ceea ce a acumulat academicianul de-a lungul anilor, întreg fondul de carte şi de manuscrise, nu doar lucrări tipărite, ci şi foarte multe fişe foarte valoroase pe care le are domnia sa, au fost donate către Biblioteca «Dumitru Stăniloae». Este o şansă pentru generaţiile care vin de a avea acces la această comoară istorică şi de a continua cercetarea distinsului nostru academician şi istoric”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pr. Constantin Sturzu, potrivit ziaruldeiasi.ro
Academicianul Alexandru Zub s-a născut la 12 octombrie 1934, în satul Vârful Câmpului, Botoşani, şi are aproape 6 decenii de activitate în domeniul istoriei. Deoarece a organizat în 1957 o manifestare studențească, considerată ilegală de către autorități, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înscăunarea lui Ștefan cel Mare, a fost condamnat la zece ani închisoare politică.
În 2006, a devenit șeful secției istorice a Academiei Române, succedându-i lui Dan Berindei.