„Într-o anumită măsură, Luna poate fi considerată al şaptelea continent al Terrei. Aş vrea să fac următorul pronostic: la mijlocul secolului XXI-lea se va înteţi lupta concurenţială pentru cucerirea zonelor din apropierea polilor Lunii şi pentru posibilitatea înfiinţării unei baze selenare, luptă ce va aminti de cea pentru platforma continentală arctică, care a devenit în prezent zonă de interese economice pentru multe ţări”, a declarat cercetătorul rus în timpul unei reuniuni pe marginea perspectivelor de dezvoltare în domeniul cosmic, ce se desfăşoară marţi la Moscova, scrie Agerpres.
Potrivit lui Lev Zelenîi, s-a demonstrat deja că la polii Lunii se află o mare cantitate de gheaţă, în care ar putea fi găsite urme de viaţă. În afară de aceasta, Luna este bogată în variate resurse, inclusiv în metale rare.
„Desigur, problema rentabilităţii şi transportului va ieşi la un moment dat în prim plan, însă dacă altă soluţie nu va exista, resursele de pe Lună vor reprezenta un bun mijloc de a soluţiona problema metalelor rare de pe Terra”, a declarat Zelionîi.
În opinia academicianului rus, baza selenară ar putea înlocui practic Staţia Spaţială Internaţională (SSI) sau să o completeze. Totodată, ar putea fi solicitată experienţa Rusiei în ceea ce priveşte expediţiile spaţiale pe termen lung.
Omul de ştiinţe rus a amintit că, la ora actuală, în Rusia a fost elaborat un foarte serios program de cercetare a Lunii. Acesta prevede lansarea unui aparat orbital şi a două aparate de aselenizare, care ar urma să ia mostre de sol de la polii nordic şi sudic ai Lunii. Programul este conceput să dureze până în 2023 şi, potrivit convingerii lui Zelionîi, va readuce Rusia pe primul loc în ceea ce priveşte studiile spaţiale.