Potrivit unui document publicat la 23 mai, BNR se așteaptă ca dinamica salariilor din sectorul public și noua majorare preconizată pentru 1 iulie a salariului minim brut să determine și o creștere a salariilor din mediul privat.
De asemenea consumul gospodăriilor populației este anticipat să redevină în acest an și să rămână în 2025 principalul determinant al avansului PIB, în contextul creșterilor substanțiale de salarii și transferuri sociale suprapuse scăderii ratei inflației, dar și în condițiile nivelurilor reale ale ratelor dobânzilor la creditele și depozitele populației, arată BNR.
Prin plafonare, PSD a adus inflația de la două cifre, la sub 6%
Plafonarea a adaosurilor comerciale pentru produsele alimentare de bază și la energie de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu au fost principalele măsuri care au dus la scăderea inflației, arată cel mai nou raport al BNR, publicat la 13 mai. Conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică, inflația a scăzut la 5,9% în luna aprilie.
Atât raportul BNR, cât și datele INS confirmă politica economică a PSD de intervenție prin plafonare pe două componente ce contribuie cu circa 80% la determinarea ratei generale a inflației: alimentele și energia. Guvernul PSD a ajutat astfel românii să țină sub control cele mai importante cheltuieli din bugetul unei familii.
Creșterea veniturilor românilor, încă o promisiune onorată de PSD
Datorită Guvernului condus de Marcel Ciolacu, salariul minim brut va crește cu 400 de lei de la 1 iulie, ajungând la 3.700 de lei lunar. Creșterea de peste 12% este un pas semnificativ în strategia PSD de adoptare a salariului minim european, începând cu 1 ianuarie 2025.
Salariul minim european aduce multiple beneficii economiei României, reducând inegalitatea salarială și crescând puterea de cumpărare. Așa cum arată atât rapoartele BNR, cât și datele INS, creșterea veniturilor românilor, și în special a celor cu venituri mici și medii, a stimulat consumul intern și a permis ca depozitele populației la bănci să atingă un nivel record.
Cât vor lua de fapt, net, în plus, românii cu salariul minim, după majorarea la 3.700 lei brut
BNR a subliniat, în noul raport, creșterea de două cifre a salariului mediu brut nominal și creșterea costurilor unitare cu forța de muncă. De asemenea, banca centrală remarcă faptul că piața muncii nu se mai detensionează – crește numărul de salariați din economie, șomajul a scăzut și intențiile de angajare au crescut.
PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.