Accesul presei, LIMITAT la dezbaterile pe buget. Aleşii se plâng că stau prea „înghesuiţi”

Membrii Comisiilor de buget-finanţe au decis, miercuri, prin vot, ca prezenţa presei la dezbaterile bugetului pe anul 2013 să fie limitată la o oră pe zi - 30 de minute dimineaţă şi 30 de minute după-amiază, toate discuţiile putând fi urmărite pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Filip Stan
30 ian. 2013, 16:10
Accesul presei, LIMITAT la dezbaterile pe buget. Aleşii se plâng că stau prea

Decizia a fost luată prin vot, cu 24 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Propunerea ca prezenţa presei să fie limitată a fost avansată de către preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Dan Radu Ruşanu.

Acesta a propus astfel ca presa să aibă acces în sala de şedinţe miercuri după-amiază, la dezbaterile generale, iar joi, vineri şi sâmbătă câte 30 de minute de dimineaţă şi alte 30 de minute după pauza de prânz, pentru oportunităţi de imagini.

Ruşanu şi-a motivat propunerea prin faptul că parlamentarii stau „înghesuiţi” în sala de şedinţă şi că, pe de altă parte, oricum dezbaterile sunt transmise integral pe site-ul Camerei Deputaţilor.

El a spus că interviurile pe care jurnaliştii le-ar putea solicita miniştrilor vor putea fi făcute pe hol.

Deputaţii Petre Petrescu (PSD), Gheorghe Ialomiţianu (PDL) şi Liliana Mincă (PPDD) au luat cuvântul şi au susţinut că presa trebuie să aibă acces pe toată durata dezbaterilor bugetului, Petre Petrescu subliniind că ar fi pentru prima dată când jurnalişii ar avea un acces limitat la discuţii.

„Niciodată, nici când PDL ne punea pumnul de gât, la Cameră nu am adoptat asemenea măsură. Prezenţa presei e binevenită, oricum bugetul s-a discutat peste tot. Nu există elemente care să conducă către această concluzie că nu e binevenită prezenţa presei. Supuneţi la vot să fie prezentă toată ziua”, a spus Petre Petrescu.

La rândul său, Gheorghe Ialomiţianu a spus că prezenţa presei este necesară pentru asigurarea transparenţei discuţiilor pe buget.

Presa trebuie să rămână în sală. Am cerut transparenţă totală. Nu ne sufocă, suntem pentru prezenţa presei„, a spus şi deputatul PPDD Liliana Mincă.

Preşedintele de şedinţă, Dan Radu Ruşanu, a supus la vot propunerea privind limitarea accesului presei, care a întrunit majoritatea voturilor.

„Prezenţa presei rămâne limitată între anumite ore în timpul dezbaterilor, care se vor urmări pe site”, a conchis Ruşanu.

El a precizat, de asemenea, în debutul şedinţei, ca regulă de lucru, că amendamentele care nu sunt susţinute de către iniţiatori vor fi considerate respinse, urmând a se relua în plen, propunere care a fost, de asemenea, votată de către membrii comisiilor de buget-finanţe.

În şedinţă s-a căzut de acord, la propunerea lui Dan Radu Şuşanu, care prezidează şedinţa, şi asupra programului de lucru în comisii. Astfel, miercuri seară vor avea loc prezentarea bugetului şi dezbaterile generale, de la ora 17.00 până la ora 21.00.

Joi şi vineri, programul va începe la ora 9.00 şi se va încheia la ora 21.00, cu o pauză de prânz de la ora 13.00 la ora 14.00.

Sâmbătă, care este şi ultima zi alocată dezbaterilor în comisii, programul va începe la ora 9.30 şi va continua până la epuizarea ordinii de zi.

Potrivit proiectului de buget pe 2013, cele mai importante măriri de buget, în comparaţie cu anul 2012, se înregistrează în domeniile Sănătăţii şi Transporturilor, creşterile fiind de 80%, respectiv 40%. În schimb, Cultura, Justiţia şi Internele vor primi bani mai puţini.

Bugetul Sănătăţii a fost stabilit la 8,75 miliarde de lei reprezentând 4,4% din PIB, în creştere cu 80,9% faţă de 2012. Ministerul Transporturilor are un buget de 7,3 miliarde de lei, în creştere cu 40,7%. Pe următoarele locuri în topul creşterilor se află Ministerul de Finanţe, cu 17,8%, minister ce va avea la dispoziţie 2,8 miliarde de lei, şi Ministerul Apărării Naţionale ce înregistrează o majorare de 14,6%, cu un buget pe 2013 de 5,6 miliarde de lei.

Tot bani în plus primeşte Ministerul Educaţiei al cărui buget va ajunge la 8,5 miliarde, în timp ce bugetul Ministerul Dezvoltării Regionale creşte cu 6%. Mediul rămâne cu aceeaşi bani ca şi anul trecut, anume 2,2 miliarde. Pentru Ministerul de Externe, creşterea este minoră, de 0,36%, MAE având la dispoziţie 636.474.000 de lei.

Ministerul pentru Societatea Informaţională va avea în acest an un buget de 205,89 milioane lei, mai mare cu 5,1% faţă de bugetul MCSI în 2012, din care cheltuielile pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile vor însuma 57,7 milioane de lei, respectiv 28% din total.

Ministerul cel mai oropsit în acest an va fi cel al Culturii, de 578 de milioane, cu o reducere de 4,7%. Ministerul de Interne se va alege cu o tăiere de 3,9% ajungând la 8,3 miliarde. La Muncă reducerea este de 2% astfel încât bugetul acestui minister va scădea la 30,4 miliarde. Cu 1,9% reducere, şi Ministerul de Justiţie se va înscrie în seria reducerilor.

Deşi premierul Ponta anunţase că Parlamentul va rămâne cu acelaşi buget ca în 2012, în pofida creşterii numărului de parlamentari, celor două Camere li se vor da mai mulţi bani. La Camera Deputaţilor, creşterea este 9,6%, ajungându-se la un buget de 211,6 milioane de lei, iar la Senat de 1,5%, suma alocată fiind de 85,6 milioane de lei. Un alt beneficiar al creşterilor este Traian Băsescu, bugetul Administraţiei Prezidenţiale ajungând la 26 de milioane de lei, cu 15,8% mai mult decât în 2012.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce salariu trebuie să ai, de fapt, pentru un credit de nevoi personale de 5.000 de euro. Câți bani dai înapoi preț de 5 ani și cât e rata lunară. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Greșeala de pe autostradă care te poate lăsa fără permis pe loc . Mulți șoferi o comit fără să-și dea seama
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cinci mâncăruri imposibil de făcut. Și cei mai experimentați chefi le ratează
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât