Decizia a fost luată prin vot, cu 24 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” şi o abţinere.
Propunerea ca prezenţa presei să fie limitată a fost avansată de către preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Dan Radu Ruşanu.
Acesta a propus astfel ca presa să aibă acces în sala de şedinţe miercuri după-amiază, la dezbaterile generale, iar joi, vineri şi sâmbătă câte 30 de minute de dimineaţă şi alte 30 de minute după pauza de prânz, pentru oportunităţi de imagini.
Ruşanu şi-a motivat propunerea prin faptul că parlamentarii stau „înghesuiţi” în sala de şedinţă şi că, pe de altă parte, oricum dezbaterile sunt transmise integral pe site-ul Camerei Deputaţilor.
El a spus că interviurile pe care jurnaliştii le-ar putea solicita miniştrilor vor putea fi făcute pe hol.
Deputaţii Petre Petrescu (PSD), Gheorghe Ialomiţianu (PDL) şi Liliana Mincă (PPDD) au luat cuvântul şi au susţinut că presa trebuie să aibă acces pe toată durata dezbaterilor bugetului, Petre Petrescu subliniind că ar fi pentru prima dată când jurnalişii ar avea un acces limitat la discuţii.
„Niciodată, nici când PDL ne punea pumnul de gât, la Cameră nu am adoptat asemenea măsură. Prezenţa presei e binevenită, oricum bugetul s-a discutat peste tot. Nu există elemente care să conducă către această concluzie că nu e binevenită prezenţa presei. Supuneţi la vot să fie prezentă toată ziua”, a spus Petre Petrescu.
La rândul său, Gheorghe Ialomiţianu a spus că prezenţa presei este necesară pentru asigurarea transparenţei discuţiilor pe buget.
„Presa trebuie să rămână în sală. Am cerut transparenţă totală. Nu ne sufocă, suntem pentru prezenţa presei„, a spus şi deputatul PPDD Liliana Mincă.
Preşedintele de şedinţă, Dan Radu Ruşanu, a supus la vot propunerea privind limitarea accesului presei, care a întrunit majoritatea voturilor.
„Prezenţa presei rămâne limitată între anumite ore în timpul dezbaterilor, care se vor urmări pe site”, a conchis Ruşanu.
El a precizat, de asemenea, în debutul şedinţei, ca regulă de lucru, că amendamentele care nu sunt susţinute de către iniţiatori vor fi considerate respinse, urmând a se relua în plen, propunere care a fost, de asemenea, votată de către membrii comisiilor de buget-finanţe.
În şedinţă s-a căzut de acord, la propunerea lui Dan Radu Şuşanu, care prezidează şedinţa, şi asupra programului de lucru în comisii. Astfel, miercuri seară vor avea loc prezentarea bugetului şi dezbaterile generale, de la ora 17.00 până la ora 21.00.
Joi şi vineri, programul va începe la ora 9.00 şi se va încheia la ora 21.00, cu o pauză de prânz de la ora 13.00 la ora 14.00.
Sâmbătă, care este şi ultima zi alocată dezbaterilor în comisii, programul va începe la ora 9.30 şi va continua până la epuizarea ordinii de zi.
Potrivit proiectului de buget pe 2013, cele mai importante măriri de buget, în comparaţie cu anul 2012, se înregistrează în domeniile Sănătăţii şi Transporturilor, creşterile fiind de 80%, respectiv 40%. În schimb, Cultura, Justiţia şi Internele vor primi bani mai puţini.
Bugetul Sănătăţii a fost stabilit la 8,75 miliarde de lei reprezentând 4,4% din PIB, în creştere cu 80,9% faţă de 2012. Ministerul Transporturilor are un buget de 7,3 miliarde de lei, în creştere cu 40,7%. Pe următoarele locuri în topul creşterilor se află Ministerul de Finanţe, cu 17,8%, minister ce va avea la dispoziţie 2,8 miliarde de lei, şi Ministerul Apărării Naţionale ce înregistrează o majorare de 14,6%, cu un buget pe 2013 de 5,6 miliarde de lei.
Tot bani în plus primeşte Ministerul Educaţiei al cărui buget va ajunge la 8,5 miliarde, în timp ce bugetul Ministerul Dezvoltării Regionale creşte cu 6%. Mediul rămâne cu aceeaşi bani ca şi anul trecut, anume 2,2 miliarde. Pentru Ministerul de Externe, creşterea este minoră, de 0,36%, MAE având la dispoziţie 636.474.000 de lei.
Ministerul pentru Societatea Informaţională va avea în acest an un buget de 205,89 milioane lei, mai mare cu 5,1% faţă de bugetul MCSI în 2012, din care cheltuielile pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile vor însuma 57,7 milioane de lei, respectiv 28% din total.
Ministerul cel mai oropsit în acest an va fi cel al Culturii, de 578 de milioane, cu o reducere de 4,7%. Ministerul de Interne se va alege cu o tăiere de 3,9% ajungând la 8,3 miliarde. La Muncă reducerea este de 2% astfel încât bugetul acestui minister va scădea la 30,4 miliarde. Cu 1,9% reducere, şi Ministerul de Justiţie se va înscrie în seria reducerilor.
Deşi premierul Ponta anunţase că Parlamentul va rămâne cu acelaşi buget ca în 2012, în pofida creşterii numărului de parlamentari, celor două Camere li se vor da mai mulţi bani. La Camera Deputaţilor, creşterea este 9,6%, ajungându-se la un buget de 211,6 milioane de lei, iar la Senat de 1,5%, suma alocată fiind de 85,6 milioane de lei. Un alt beneficiar al creşterilor este Traian Băsescu, bugetul Administraţiei Prezidenţiale ajungând la 26 de milioane de lei, cu 15,8% mai mult decât în 2012.