Accesul presei, LIMITAT la dezbaterile pe buget. Aleşii se plâng că stau prea „înghesuiţi”

Membrii Comisiilor de buget-finanţe au decis, miercuri, prin vot, ca prezenţa presei la dezbaterile bugetului pe anul 2013 să fie limitată la o oră pe zi - 30 de minute dimineaţă şi 30 de minute după-amiază, toate discuţiile putând fi urmărite pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Filip Stan
30 ian. 2013, 16:10
Accesul presei, LIMITAT la dezbaterile pe buget. Aleşii se plâng că stau prea

Decizia a fost luată prin vot, cu 24 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Propunerea ca prezenţa presei să fie limitată a fost avansată de către preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Dan Radu Ruşanu.

Acesta a propus astfel ca presa să aibă acces în sala de şedinţe miercuri după-amiază, la dezbaterile generale, iar joi, vineri şi sâmbătă câte 30 de minute de dimineaţă şi alte 30 de minute după pauza de prânz, pentru oportunităţi de imagini.

Ruşanu şi-a motivat propunerea prin faptul că parlamentarii stau „înghesuiţi” în sala de şedinţă şi că, pe de altă parte, oricum dezbaterile sunt transmise integral pe site-ul Camerei Deputaţilor.

El a spus că interviurile pe care jurnaliştii le-ar putea solicita miniştrilor vor putea fi făcute pe hol.

Deputaţii Petre Petrescu (PSD), Gheorghe Ialomiţianu (PDL) şi Liliana Mincă (PPDD) au luat cuvântul şi au susţinut că presa trebuie să aibă acces pe toată durata dezbaterilor bugetului, Petre Petrescu subliniind că ar fi pentru prima dată când jurnalişii ar avea un acces limitat la discuţii.

„Niciodată, nici când PDL ne punea pumnul de gât, la Cameră nu am adoptat asemenea măsură. Prezenţa presei e binevenită, oricum bugetul s-a discutat peste tot. Nu există elemente care să conducă către această concluzie că nu e binevenită prezenţa presei. Supuneţi la vot să fie prezentă toată ziua”, a spus Petre Petrescu.

La rândul său, Gheorghe Ialomiţianu a spus că prezenţa presei este necesară pentru asigurarea transparenţei discuţiilor pe buget.

Presa trebuie să rămână în sală. Am cerut transparenţă totală. Nu ne sufocă, suntem pentru prezenţa presei„, a spus şi deputatul PPDD Liliana Mincă.

Preşedintele de şedinţă, Dan Radu Ruşanu, a supus la vot propunerea privind limitarea accesului presei, care a întrunit majoritatea voturilor.

„Prezenţa presei rămâne limitată între anumite ore în timpul dezbaterilor, care se vor urmări pe site”, a conchis Ruşanu.

El a precizat, de asemenea, în debutul şedinţei, ca regulă de lucru, că amendamentele care nu sunt susţinute de către iniţiatori vor fi considerate respinse, urmând a se relua în plen, propunere care a fost, de asemenea, votată de către membrii comisiilor de buget-finanţe.

În şedinţă s-a căzut de acord, la propunerea lui Dan Radu Şuşanu, care prezidează şedinţa, şi asupra programului de lucru în comisii. Astfel, miercuri seară vor avea loc prezentarea bugetului şi dezbaterile generale, de la ora 17.00 până la ora 21.00.

Joi şi vineri, programul va începe la ora 9.00 şi se va încheia la ora 21.00, cu o pauză de prânz de la ora 13.00 la ora 14.00.

Sâmbătă, care este şi ultima zi alocată dezbaterilor în comisii, programul va începe la ora 9.30 şi va continua până la epuizarea ordinii de zi.

Potrivit proiectului de buget pe 2013, cele mai importante măriri de buget, în comparaţie cu anul 2012, se înregistrează în domeniile Sănătăţii şi Transporturilor, creşterile fiind de 80%, respectiv 40%. În schimb, Cultura, Justiţia şi Internele vor primi bani mai puţini.

Bugetul Sănătăţii a fost stabilit la 8,75 miliarde de lei reprezentând 4,4% din PIB, în creştere cu 80,9% faţă de 2012. Ministerul Transporturilor are un buget de 7,3 miliarde de lei, în creştere cu 40,7%. Pe următoarele locuri în topul creşterilor se află Ministerul de Finanţe, cu 17,8%, minister ce va avea la dispoziţie 2,8 miliarde de lei, şi Ministerul Apărării Naţionale ce înregistrează o majorare de 14,6%, cu un buget pe 2013 de 5,6 miliarde de lei.

Tot bani în plus primeşte Ministerul Educaţiei al cărui buget va ajunge la 8,5 miliarde, în timp ce bugetul Ministerul Dezvoltării Regionale creşte cu 6%. Mediul rămâne cu aceeaşi bani ca şi anul trecut, anume 2,2 miliarde. Pentru Ministerul de Externe, creşterea este minoră, de 0,36%, MAE având la dispoziţie 636.474.000 de lei.

Ministerul pentru Societatea Informaţională va avea în acest an un buget de 205,89 milioane lei, mai mare cu 5,1% faţă de bugetul MCSI în 2012, din care cheltuielile pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile vor însuma 57,7 milioane de lei, respectiv 28% din total.

Ministerul cel mai oropsit în acest an va fi cel al Culturii, de 578 de milioane, cu o reducere de 4,7%. Ministerul de Interne se va alege cu o tăiere de 3,9% ajungând la 8,3 miliarde. La Muncă reducerea este de 2% astfel încât bugetul acestui minister va scădea la 30,4 miliarde. Cu 1,9% reducere, şi Ministerul de Justiţie se va înscrie în seria reducerilor.

Deşi premierul Ponta anunţase că Parlamentul va rămâne cu acelaşi buget ca în 2012, în pofida creşterii numărului de parlamentari, celor două Camere li se vor da mai mulţi bani. La Camera Deputaţilor, creşterea este 9,6%, ajungându-se la un buget de 211,6 milioane de lei, iar la Senat de 1,5%, suma alocată fiind de 85,6 milioane de lei. Un alt beneficiar al creşterilor este Traian Băsescu, bugetul Administraţiei Prezidenţiale ajungând la 26 de milioane de lei, cu 15,8% mai mult decât în 2012.

 

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană