Această măsură comercială, propusă de Comisia Europeană, permite accesul fără taxe vamale pentru numeroase produse provenite din Ucraina, pentru a susţine stabilitatea economică şi politică a acestei ţări în dificultate.
Măsura a fost introdusă în aprilie 2014 pentru a compensa decizia Moscovei de a impune restricţii la intrarea pe piaţa rusă şi în aşteptarea creării unei zone de liber-schimb între UE şi Ucraina.
Însă acest acord de liber-schimb, care se loveşte de opoziţia Moscovei, nu va intra în vigoare până la începutul lui 2016, a fost decis luna trecută. Iar ridicarea provizorie a barierelor vamale ale UE urma la rândul său să expire la 1 noiembrie, citată de Agerpres.
Citeşte şi UE şi Ucraina amână intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb până la finele lui 2015
Eurodeputaţii au acceptat prin urmare joi (cu 497 de voturi pentru, 78 împotrivă şi 56 de abţineri) prelungirea acestei măsuri, care a avut deja un efect pozitiv, conform unui raport al PE în care se vorbea despre o creştere cu 25% a exporturilor în prima parte a anului. Comisia, mai prudentă, evocă o creştere cuprinsă între 10% şi 20%.
Aprobarea arată „voinţa noastră politică, precum şi obligaţia noastră morală”, a afirmat raportorul PE pentru acest dosar, lituanianul Gabrielius Landsbergis (PPE, conservator). „Companiile şi producătorii ucraineni se pregătesc pentru aplicarea totală a zonei de liber-schimb, care va intra în vigoare la începutul lui 2016”, a adăugat el.
Măsura suprimă aproape 95% din taxele vamale europene asupra bunurilor industriale provenite din Ucraina şi peste 80% pentru exporturile de produse agricole ucrainene. UE limitează totuşi aceste privilegii pentru anumite produse precum cereale şi unele tipuri de carne, pentru a nu-i pune în dificultate pe producătorii săi.