Un grup de lucru, format din specialişti în istorie şi arhitectură, a stabilit condiţiile de exploatare, activitatea de tăiere a copacilor urmând să înceapă de joi, 25 ianuarie, după ce firma care se ocupă de această operaţiune va încheia toate pregătirile necesare.
„Activitatea va fi efectuată sub supraveghere arheologică”, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Sorin Vasilescu.
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se află în administrarea CJ Hunedoara din anul 2013. De atunci, autorităţile au monitorizat şi starea în care se află arborii din perimetrul sitului UNESCO.
Potrivit autorităţilor judeţene, de-a lungul anilor, la fiecare furtună mai puternică s-au înregistrat căderi de arbori, lucru care a pus în pericol integritatea monumentului, dar şi viaţa oamenilor.
„Doar în cursul anului trecut, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, au căzut peste 25 de arbori în interiorul zonei administrate, arbori care au pus în pericol viaţa personalului care deserveşte zona, dar şi pe cea a turiştilor, al căror număr este în continuă creştere”, susţin autorităţile judeţene.
Anul trecut, în urma ruperii unei crengi grele de la un fag secular, au fost distruşi ireversibil 10 metri din zidul incintei militare.
Pe ansamblu, în urma monitorizării efectuate la faţa locului au fost identificaţi 103 arbori bolnavi, care au fost marcaţi şi propuşi pentru tăiere.
Operaţiunile se realizează conform unei autorizaţii de exploatare, iar pe durata lucrărilor este necesară închiderea sitului arheologic până pe 19 februarie.