Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că începând de joi, 24 ianuarie, va fi interzis accesul vizitatorilor în incinta unităţii medicale, măsura fiind luată ca urmare a numărului crescut de pacienţi diagnosticaţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare.
Sursa citată menţionează că pacienţii care au de efectuat investigaţii în cadrul spitalului se vor echipa corepunzător cu halat, mască şi botoşi de unică folosinţă. Echipamentul este pus la dispoziţie gratuit, de către conducerea unităţii medicale şi se regăseşte la intrarea în spital.
„În acelaşi timp reamintim pacienţilor şi vizitatorilor că accesul în incinta Spitalului Judeţean se face doar pe la intrarea special amenajată pentru vizitatori, dinspre bulevardul Tomis (uşa rotativă), iar accesul la Unitatea Primiri Urgenţe şi Ambulatoriul de specialitate este posibil din strada Nicolae Iorga”, se arată în comunicat.
În săptămâna 14-21 ianuarie, la unitatea medicală s-au prezentat 87 de pacienţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, dintre care 79 au necesitat internare. Dintre acestea, 72 de pacienţi sunt până în 14 ani.
În aceeaşi perioadă au fost diagnosticaţi cu pneumonie 106 pacienţi, dintre 96 copii şi au fost confirmate patru cazuri de gripă (3 virus gripal AH1 şi 1 AH3), dintre care două s-au soldat cu decesul pacienţilor. Niciunul dintre cei patru pacienţi nu fusese vaccinat antigripal, au precizat reprezentanţii Spitalului Judeţean.
Ei reamintesc faptul că faţă de alte viroze respiratorii, gripa debutează brusc, cu febră mare, frecvente dureri de muşchi şi articulaţii, durere de cap şi stare generală alterată. Spre deosebire de gripă, debutul virozelor respiratorii este lent, se remarcă rinoreea, tusea şi răguşeala. Virusurile gripale se transmit de la om la om prin tuse şi strănut. Există însă şi riscul transmiterii prin atingerea suprafeţelor sau obiectelor contaminate cu virusuri gripale.
Specialiştii recomandă respectarea măsurilor de igienă personală (spălarea pe mâini cu apă şi săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos- alimentaţie bazată pe fructe şi legume, odihnă şi mişcare), evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medic încă de la primele semne de boală, pentru diagnostic şi tratament imediat.