Participanţii, rude şi apropiaţi ai lui Adrian Iovan şi Aurei Ion, dar şi foarte mulţi localnici, au urcat, sâmbătă, pe Vârful Petreasa, în locul unde, în 20 ianuarie 2014, a avut loc un accident aviatic în urma căruia au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion.
În această zonă, localnicii au construit un mic altar de lemn, au amplasat o cruce de mari dimensiuni şi în fiecare an, în preajma zilei de 20 ianuarie, sunt organizate slujbe de pomenire în memoria celor două victime ale tragediei aviatice.
Printre participanţi s-au aflat Romaniţa Iovan, cea care organizează anual parastasul de pe munte, fiul său Albert, dar şi rude ale Aurei Ion, precum şi Gheorghe Trif, unul dintre cei trei salvatori care au fost primii la epava avionului respectiv.
Unul dintre participanţi, fostul primar din Horea Corneliu Olar, în prezent deputat, a declarat pentru News.ro, că la parastasul de pe Vârful Petreasa au participat aproape 100 de persoane, iar ulterior va fi o pomană la Căminul Cultural Horea, scrie News.ro.
„Sunt aproximativ 100 de persoane, rude şi apropiaţi ai celor doi dar şi foarte mulţi moţi din Horea care au dorit să îşi amintească astăzi (n.r. – sâmbătă) de Aura Ion şi Adrian Iovan. Chiar dacă în zonă a nins foarte mult şi zăpada este mare, drumul de acces a fost curăţat de primărie cu TAF-uri şi pluguri de zăpadă, putând fi parcurs şi cu maşini mici” a spus Corneliu Olar.
Participanţii veniţi la comemorarea celor două victime ale accidentului aviatic au asistat la slujba de pomenire oficiată de preoţi din zonă, au aprins lumânări la locul tragediei, iar Albert, fiul în vârstă de 9 ani al Romaniţei şi al lui Adrian Iovan, a depus în faţa crucii puse în memoria tatălui său un mic avion de jucărie vopsit în culorile steagului naţional: roşu, galben şi albastru.
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, la 20 ianuarie 2014, într-o zonă din Munţii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
La bord se mai aflau copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular cerebral.
În acest caz a fost deschisă o amplă anchetă derulată de procurorii Secţiei parchetelor militare din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie după ce în primă fază dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
În luna septembrie a anului trecut, procurorul general Augustin Lazăr a declarat că în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni sunt în curs două expertize judiciare, iar până acum au fost audiate în acest dosar 223 de persoane.