În primul rând, procurorii militari urmează să verifice tot ce s-a întâmplat înainte de prăbuşirea avionului. Anchetatorii trebuie să stabilească dacă transplantul de organe era făcut în mod legal, cu toate avizele de la Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Naţională de Transplant.
De asemenea, ei vor verifica şi contractele în baza cărora lucrau piloţii şi medicii. Pentru acest lucru, procurorii ar trebui să ridice de la aceste instituţii documentele legate de procedurile de transplant, dar şi actele necesare transplantului făcut de echipa care s-a prăbuşit în Apuseni.
A doua pistă pe care anchetatorii militari o iau în calcul este legată de prezenţa Aurei Ion în avion. Ea era studentă la Facultatea de Medicină Militară, aşa că, pentru a pleca într-o misiune avea nevoie de acordul scris al comandantului garnizoanei.
După ce vor lămuri aceste aspecte, procurorii urmează să treacă la partea a doua a cercetărilor şi să verifice cum a fost făcută operaţiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic. Esenţial în această parte a anchetei este să se stabilească în mod clar dacă Aura Ion şi Adrian Iovan au murit din cauza frigului sau leziunile din accidentul aviatic le-au fost fatale. Apoi procurorii vor audia angajaţii şi şefii din Ministerul Transporturilor şi de la Romatsa, care ar fi trebuit să facă o celulă de criză imediat după prăbuşirea avionului.
La audieri ar putea fi chemat chiar ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu. De cealaltă parte, oficialii din Ministerul de Interne şi cei de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale trebuie să dea explicaţii în legătură cu operaţiunea de salvare.
CITEŞTE ŞI: Dr. Radu Zamfir, despre TRAGEDIA din Apuseni: E posibil să le fi dat ora, nu coordonatele