Accident aviatic cu 179 de morţi. ADN de raţă în ambele motoare ale aeronavei care s-a prăbuşit în Coreea de Sud

Raportul preliminar arată că s-a găsit ADN de raţă în ambele motoare ale avionului Jeju Air care s-a prăbuşit în Coreea de Sud.
Mircea Filipescu
27 ian. 2025, 09:43
Accident aviatic cu 179 de morţi. ADN de raţă în ambele motoare ale aeronavei care s-a prăbuşit în Coreea de Sud

Cel mai grav accident aviatic din Coreea de Sud s-a produs din cauza păsărilor.  Autorităţile care investighează prăbuşirea avionului Jeju Air luna trecută au transmis un raport preliminar asupra incidentului Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO), a declarat luni un reprezentant sud-coreean, citat de Le Figaro.

Documentul care a fost transmis şi autorităţilor americane, franceze şi thailandeze, indică faptul că ancheta se concentrează pe o „lovitură provocată de păsări”. Raportul prezintă primele analize asupra motoarelor aeronavei şi modul în care avionul a încercat să aterizeze.

Boeing-ul 737-800 Jeju Air, care zbura din capitala thailandeză Bangkok către Muan, în Coreea de Sud, s-a prăbuşit pe 29 decembrie la sosirea pe aeroportul internaţional. 179 de persoane au murit şi doar doi oameni aflaţi la bord au supravieţuit.

O nouă tragedie la început de an. Avion prăbuşit într-o zonă rezidenţială: „A fost o bubuitură puternică”. Imagini de la locul impactului VIDEO

Raportul de şase pagini publicat de autorităţile sud-coreene la o lună după prăbuşire a precizat că ambele motoare ale avionului Boeing conţineau ADN de la raţe Baikal, un tip de raţă migratoare care zboară spre Coreea de Sud iarna în stoluri uriaşe.

Raportul nu a furnizat însă nicio concluzie iniţială cu privire la cauzele care ar fi putut determina aterizarea avionului fără ca trenul de aterizare să fie deschis şi la motivul pentru care înregistratoarele de date de zbor au încetat să înregistreze în ultimele patru minute ale zborului.

La 29 decembrie, avionul Jeju Air, care venea de la Bangkok, a depăşit pista aeroportului Muan în timp ce efectua o aterizare de urgenţă pe burtă şi s-a izbit de un zid. Toţi cei 181 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bord au murit, cu excepţia a două persoane.

„După impactul cu zidul, au avut loc un incendiu şi o explozie parţială. Ambele motoare au fost îngropate în movila de pământ a terasamentului, iar fuselajul din faţă s-a împrăştiat până la 30-200 de metri de zid”, se arată în raport, care oferă câteva imagini noi de la locul accidentului.

Avion prăbuşit, 179 de morţi – bilanţ oficial. Anchetatorii au găsit pene de păsări în motoare

Potrivit experţilor, localizatorul ajută la orientarea unei aeronave care se apropie de pistă, iar structura construită din beton armat şi pământ de pe aeroportul Muan, care susţine antenele sistemului, a contribuit probabil la numărul mare de decese.

În cadrul anchetei se vor demonta motoarele, se vor examina în profunzime componentele, se vor analiza datele din timpul zborului şi datele de control al traficului aerian şi se vor investiga terasamentul, localizatoarele şi dovezile de lovire a păsărilor, se arată în raport cu privire la următorii paşi.

„Aceste activităţi de investigaţie extinse vizează determinarea cauzei exacte a accidentului”, a precizat acesta.

Raportul a evidenţiat o mare parte din concluziile iniţiale ale anchetatorilor sud-coreeni, care au fost împărtăşite sâmbătă cu familiile victimelor, inclusiv faptul că piloţii au observat un stol de păsări la apropierea finală a avionului.

Momentul exact în care piloţii au raportat impactul cu o pasăre rămâne neconfirmat, se arată în raportul accidentului, dar aeronava „a emis un mesaj de alertă privind un impact cu o pasăre în timpul unei manevre de întoarcere”.

Raportul nu precizează motivul pentru care înregistratorul de voce din cabina de pilotaj (CVR) şi înregistratorul de date de zbor (FDR) au încetat să înregistreze simultan chiar înainte ca piloţii să declare urgenţa.

Avionul se afla la o altitudine de 498 de picioare (152 de metri) şi zbura cu 161 de noduri (298 km/h) la aproximativ 1,1 mile marine (2 km sau 1,3 mile) de pistă în momentul în care înregistratoarele de zbor au încetat să înregistreze, se arată în raport.

Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), o agenţie a ONU, solicită investigatorilor accidentelor să elaboreze un raport preliminar în termen de 30 de zile de la accident şi încurajează publicarea unui raport final în termen de 12 luni.

Comisia de investigare a accidentelor aviatice şi feroviare din Coreea de Sud a împărtăşit raportul său cu OACI, Thailanda, Statele Unite şi Franţa, care sunt statele de origine ale producătorilor de avioane şi motoare, a declarat luni un oficial.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Afacerea cu care Florin are mare succes în Romania, după ce a stat 14 ani în Italia. Din ce câștigă bani frumoși astăzi
Capital.ro
Dezvăluire incendiară despre Călin Georgescu. S-a aflat totul abia acum: I-a plăcut de el...
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Decizie majoră privind energia electrică. Românii vor simți din plin efectele
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Marian, un bărbat de 34 de ani din Brașov, a fost ucis în bătaie în propria locuință. 7 copilași au rămas acum fără tată
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Nu se mai aștepta la acest anunț minunat: Cele mai mari șanse
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
E decis să se retragă din cursa prezidențială. Candidatul care e dispus să cedeze
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București