Accident aviatic cu 179 de morţi. ADN de raţă în ambele motoare ale aeronavei care s-a prăbuşit în Coreea de Sud

Raportul preliminar arată că s-a găsit ADN de raţă în ambele motoare ale avionului Jeju Air care s-a prăbuşit în Coreea de Sud.
Mircea Filipescu
27 ian. 2025, 09:43
Accident aviatic cu 179 de morţi. ADN de raţă în ambele motoare ale aeronavei care s-a prăbuşit în Coreea de Sud

Cel mai grav accident aviatic din Coreea de Sud s-a produs din cauza păsărilor.  Autorităţile care investighează prăbuşirea avionului Jeju Air luna trecută au transmis un raport preliminar asupra incidentului Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO), a declarat luni un reprezentant sud-coreean, citat de Le Figaro.

Documentul care a fost transmis şi autorităţilor americane, franceze şi thailandeze, indică faptul că ancheta se concentrează pe o „lovitură provocată de păsări”. Raportul prezintă primele analize asupra motoarelor aeronavei şi modul în care avionul a încercat să aterizeze.

Boeing-ul 737-800 Jeju Air, care zbura din capitala thailandeză Bangkok către Muan, în Coreea de Sud, s-a prăbuşit pe 29 decembrie la sosirea pe aeroportul internaţional. 179 de persoane au murit şi doar doi oameni aflaţi la bord au supravieţuit.

O nouă tragedie la început de an. Avion prăbuşit într-o zonă rezidenţială: „A fost o bubuitură puternică”. Imagini de la locul impactului VIDEO

Raportul de şase pagini publicat de autorităţile sud-coreene la o lună după prăbuşire a precizat că ambele motoare ale avionului Boeing conţineau ADN de la raţe Baikal, un tip de raţă migratoare care zboară spre Coreea de Sud iarna în stoluri uriaşe.

Raportul nu a furnizat însă nicio concluzie iniţială cu privire la cauzele care ar fi putut determina aterizarea avionului fără ca trenul de aterizare să fie deschis şi la motivul pentru care înregistratoarele de date de zbor au încetat să înregistreze în ultimele patru minute ale zborului.

La 29 decembrie, avionul Jeju Air, care venea de la Bangkok, a depăşit pista aeroportului Muan în timp ce efectua o aterizare de urgenţă pe burtă şi s-a izbit de un zid. Toţi cei 181 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bord au murit, cu excepţia a două persoane.

„După impactul cu zidul, au avut loc un incendiu şi o explozie parţială. Ambele motoare au fost îngropate în movila de pământ a terasamentului, iar fuselajul din faţă s-a împrăştiat până la 30-200 de metri de zid”, se arată în raport, care oferă câteva imagini noi de la locul accidentului.

Avion prăbuşit, 179 de morţi – bilanţ oficial. Anchetatorii au găsit pene de păsări în motoare

Potrivit experţilor, localizatorul ajută la orientarea unei aeronave care se apropie de pistă, iar structura construită din beton armat şi pământ de pe aeroportul Muan, care susţine antenele sistemului, a contribuit probabil la numărul mare de decese.

În cadrul anchetei se vor demonta motoarele, se vor examina în profunzime componentele, se vor analiza datele din timpul zborului şi datele de control al traficului aerian şi se vor investiga terasamentul, localizatoarele şi dovezile de lovire a păsărilor, se arată în raport cu privire la următorii paşi.

„Aceste activităţi de investigaţie extinse vizează determinarea cauzei exacte a accidentului”, a precizat acesta.

Raportul a evidenţiat o mare parte din concluziile iniţiale ale anchetatorilor sud-coreeni, care au fost împărtăşite sâmbătă cu familiile victimelor, inclusiv faptul că piloţii au observat un stol de păsări la apropierea finală a avionului.

Momentul exact în care piloţii au raportat impactul cu o pasăre rămâne neconfirmat, se arată în raportul accidentului, dar aeronava „a emis un mesaj de alertă privind un impact cu o pasăre în timpul unei manevre de întoarcere”.

Raportul nu precizează motivul pentru care înregistratorul de voce din cabina de pilotaj (CVR) şi înregistratorul de date de zbor (FDR) au încetat să înregistreze simultan chiar înainte ca piloţii să declare urgenţa.

Avionul se afla la o altitudine de 498 de picioare (152 de metri) şi zbura cu 161 de noduri (298 km/h) la aproximativ 1,1 mile marine (2 km sau 1,3 mile) de pistă în momentul în care înregistratoarele de zbor au încetat să înregistreze, se arată în raport.

Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), o agenţie a ONU, solicită investigatorilor accidentelor să elaboreze un raport preliminar în termen de 30 de zile de la accident şi încurajează publicarea unui raport final în termen de 12 luni.

Comisia de investigare a accidentelor aviatice şi feroviare din Coreea de Sud a împărtăşit raportul său cu OACI, Thailanda, Statele Unite şi Franţa, care sunt statele de origine ale producătorilor de avioane şi motoare, a declarat luni un oficial.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Luiza Melencu e vie?! Răsturnare totală de situație în dosarul Caracal: Cazul NU poate fi închis
Playtech.ro
Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească. Românii cu livezi nu știu de acest ajutor
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Tărâmul miraculos din România, pomenit din 1769. Acolo se tratau regii, dar a fost distrus de comuniști
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a decis limită pentru cei care achită numerar. Se justifică fiecare ban. Trebuie să prezinți dovada obligatoriu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Divinitatea l-a ajutat să câștige la Loto: bărbatul care a dat lovitura cu numerele lăsate moștenire de la un verișor decedat