Accident aviatic cu 179 de morţi. ADN de raţă în ambele motoare ale aeronavei care s-a prăbuşit în Coreea de Sud

Raportul preliminar arată că s-a găsit ADN de raţă în ambele motoare ale avionului Jeju Air care s-a prăbuşit în Coreea de Sud.
Mircea Filipescu
27 ian. 2025, 09:43
Accident aviatic cu 179 de morţi. ADN de raţă în ambele motoare ale aeronavei care s-a prăbuşit în Coreea de Sud

Cel mai grav accident aviatic din Coreea de Sud s-a produs din cauza păsărilor.  Autorităţile care investighează prăbuşirea avionului Jeju Air luna trecută au transmis un raport preliminar asupra incidentului Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO), a declarat luni un reprezentant sud-coreean, citat de Le Figaro.

Documentul care a fost transmis şi autorităţilor americane, franceze şi thailandeze, indică faptul că ancheta se concentrează pe o „lovitură provocată de păsări”. Raportul prezintă primele analize asupra motoarelor aeronavei şi modul în care avionul a încercat să aterizeze.

Boeing-ul 737-800 Jeju Air, care zbura din capitala thailandeză Bangkok către Muan, în Coreea de Sud, s-a prăbuşit pe 29 decembrie la sosirea pe aeroportul internaţional. 179 de persoane au murit şi doar doi oameni aflaţi la bord au supravieţuit.

O nouă tragedie la început de an. Avion prăbuşit într-o zonă rezidenţială: „A fost o bubuitură puternică”. Imagini de la locul impactului VIDEO

Raportul de şase pagini publicat de autorităţile sud-coreene la o lună după prăbuşire a precizat că ambele motoare ale avionului Boeing conţineau ADN de la raţe Baikal, un tip de raţă migratoare care zboară spre Coreea de Sud iarna în stoluri uriaşe.

Raportul nu a furnizat însă nicio concluzie iniţială cu privire la cauzele care ar fi putut determina aterizarea avionului fără ca trenul de aterizare să fie deschis şi la motivul pentru care înregistratoarele de date de zbor au încetat să înregistreze în ultimele patru minute ale zborului.

La 29 decembrie, avionul Jeju Air, care venea de la Bangkok, a depăşit pista aeroportului Muan în timp ce efectua o aterizare de urgenţă pe burtă şi s-a izbit de un zid. Toţi cei 181 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bord au murit, cu excepţia a două persoane.

„După impactul cu zidul, au avut loc un incendiu şi o explozie parţială. Ambele motoare au fost îngropate în movila de pământ a terasamentului, iar fuselajul din faţă s-a împrăştiat până la 30-200 de metri de zid”, se arată în raport, care oferă câteva imagini noi de la locul accidentului.

Avion prăbuşit, 179 de morţi – bilanţ oficial. Anchetatorii au găsit pene de păsări în motoare

Potrivit experţilor, localizatorul ajută la orientarea unei aeronave care se apropie de pistă, iar structura construită din beton armat şi pământ de pe aeroportul Muan, care susţine antenele sistemului, a contribuit probabil la numărul mare de decese.

În cadrul anchetei se vor demonta motoarele, se vor examina în profunzime componentele, se vor analiza datele din timpul zborului şi datele de control al traficului aerian şi se vor investiga terasamentul, localizatoarele şi dovezile de lovire a păsărilor, se arată în raport cu privire la următorii paşi.

„Aceste activităţi de investigaţie extinse vizează determinarea cauzei exacte a accidentului”, a precizat acesta.

Raportul a evidenţiat o mare parte din concluziile iniţiale ale anchetatorilor sud-coreeni, care au fost împărtăşite sâmbătă cu familiile victimelor, inclusiv faptul că piloţii au observat un stol de păsări la apropierea finală a avionului.

Momentul exact în care piloţii au raportat impactul cu o pasăre rămâne neconfirmat, se arată în raportul accidentului, dar aeronava „a emis un mesaj de alertă privind un impact cu o pasăre în timpul unei manevre de întoarcere”.

Raportul nu precizează motivul pentru care înregistratorul de voce din cabina de pilotaj (CVR) şi înregistratorul de date de zbor (FDR) au încetat să înregistreze simultan chiar înainte ca piloţii să declare urgenţa.

Avionul se afla la o altitudine de 498 de picioare (152 de metri) şi zbura cu 161 de noduri (298 km/h) la aproximativ 1,1 mile marine (2 km sau 1,3 mile) de pistă în momentul în care înregistratoarele de zbor au încetat să înregistreze, se arată în raport.

Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), o agenţie a ONU, solicită investigatorilor accidentelor să elaboreze un raport preliminar în termen de 30 de zile de la accident şi încurajează publicarea unui raport final în termen de 12 luni.

Comisia de investigare a accidentelor aviatice şi feroviare din Coreea de Sud a împărtăşit raportul său cu OACI, Thailanda, Statele Unite şi Franţa, care sunt statele de origine ale producătorilor de avioane şi motoare, a declarat luni un oficial.

DailyBusiness
Vin vești extraordinare pentru această categorie de români. Guvernul a stabilit o nouă zi liberă de la stat, pe data de 8 mai
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Gata! Gâlcă a reziliat contractul cu Craiova pentru o sumă record! Câți bani îi plătește Mihai Rotaru. Update exclusiv
Capital.ro
Decizie pentru românii care au casă la curte. Toată lumea trebuie să dețină autorizație
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Lidia Fecioru, remediul natural pentru a preveni răcelile și probleme digestive. Nu mai arunca cojile de la portocale și mandarine
Adevarul
Istoria clanului Remmo, cea mai temută organizație criminală din Germania. Legătura cu furtul tezaurului dacic din Olanda
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
Situația în care plata pensiei se suspendă. Documentul care trebuie trimis până pe 31 martie
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Georgescu nu va fi lăsat să candideze la alegerile prezidențiale 2025. Nu va trece de filtrul CCR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Israel ia în considerare trimiterea armelor capturate în Ucraina
MediaFlux
Pensionarii mai au O ȘANSĂ. Când se indexeazaă PENSIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un american dă două milioane de dolari într-un an, în speranța nemuririi