Cei patru medici plecaseră spre Oradea ca să preia organele unei donatoare aflate în moarte cerebrală şi să aducă viaţă pentru alţi patru oameni. Unul dintre medici este Valentin Calu, specialist în chirurgie toracică, hepatică şi transplant şi purtător de cuvânt al Spitalului Elias.
Radu Zamfir este doctor la Spitalul Fundeni şi conduce echipa care se ocupă de prelevarea ficatului de la pacienţii în moarte cerebrală.
Cătălin Pivniceru lucrează de 13 ani la spitalul Regina Maria. Este unul dintre chirurgii pe care spitalul contează, mai ales că în curând s-ar putea face şi aici transplant de ficat.
Sorin Ianceu este chirurg la Spitalul Municipal din Oradea, dar făcea stagiul de chirurgie hepatică la Bucureşti şi se întorcea la Oradea, pentru a ajuta la operaţia de prelevare de organe.
Agenţia Naţională de Transplant are în dotare doar două avioane de mici dimensiuni, recondiţionate anul trecut: BN-2 Islander, cu o vechime de 45 de ani şi un Seneca, vechi de peste 20 de ani. Nu e de mirare că aceşti medici care salvează vieţi în fiecare zi îşi pun chiar ei viaţa în pericol. Toamna trecută, la un zbor Arad-Bucureşti, piloţii au fost nevoiţi să decoleze pe o vreme cumplită. Ca să ducă la timp ficatul prelevat, medicii şi-au riscat viaţa şi au cerut pilotului să aterizeze la Sibiu, ca să îşi continue drumul cu o ambulanţă. În 2013, doctorii au făcut de 3 ori mai multe curse umanitare cu aceste avioane, decât în anii precedenţi.