Accidentul s-a produs după ce un tramvai s-a defectat în Pasajul Lujerului, iar un altul, care circula în spate, nu a putut frâna la timp. Următoarele tramvaie care veneau din spate s-au ciocnit de cele din faţă.
Potrivit primelor informaţii, sistemul pontograf al primului tramvai s-a stricat, iar vatmanul a oprit tramvaiul pentru a remedia defecţiunea. El trebuia să anunţe dispeceratul pentru a-i anunţa pe ceilalţi vatmani să oprească, lucru pe care nu l-a făcut.
Al doilea vatman a oprit şi a coborât din tramvai pentru a-l ajuta pe primul, însă nici el nu a anunţat dispeceratul, iar al treilea tramvai nu a mai putut frâna.
UPDATE La ora 13.15, circulaţia tramvaielor de pe linia 41 a fost deblocată.
În tramvaie se aflau zeci de persoane. 15 echipaje de prim ajutor au sosit la locul accidentului. 37 de pasageri au fost transportaţi la mai multe spitale din Capitală.
„Au fost evacuate 37 de persoane implicate în accident, aproximativ cinci persoane sunt în stare mai gravă, cu traumatisme cranio-cerebrale şi toracice. Victimele au fost transportate către cele trei spitale de urgenţă din zonă, Elias, Universitar şi Floreasca„, a declarat coordonatorul SMURD, Bogdan Opriţa, care a precizat că nu a fost necesară descarcerarea niciunei victime.
Între victime se află şi vatmani. „Trebuie să fie făcută o evaluare corectă la spitale, care va stabili gravitatea traumatismelor. Vatmanul este una din persoanele aflate în stare mai gravă„, a mai spus Opriţa.
Cei trei vatmani au fost testaţi cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost zero, însă, conform procedurii, sunt duşi la spital pentru recoltare de probe în vederea stabilirii alcoolemiei. Poliţia continuă să facă cercetări la locul accidentului, astfel că circulaţia tramvaielor este în continuare blocată.
Politiştii fac cercetări inclusiv în privinţa modului în care a avut loc comunicarea între vatmani.
Alte zeci de persoane, victime ale accidentului de la pasajul Lujerului, s-au prezentat la spital pentru investigaţii.
Circulaţia a fost blocată în zonă. Mai multe autobuze au fost trimise pe teren pentru a prelua călătorii spre destinaţiile lor.
„Un accident nefericit, o eroare materială şi umană. Din cauza şocului pe care l-au avut persoanele, nu ştim exact ce au păţit, colegii de la ambulanţă lucrează, colegii de la RATB au început ancheta, să vedem cauzele accidentului„, a declarat viceprimarul Capitalei, Victor Iovici.
„Preventiv, cei de la SMURD le-au pus gulerele, pentru a-i proteja, după analize vom vedea care au suferit traumatisme„, a mai spus Iovici.
Poliţiştii şi procurorii strâng date de la faţa locului pentru a stabili cu exactitate cauza accidentului. Şi specialiştii de la RATB fac propria investigaţie.
Inspectoratul teritorial de muncă a catalogat accidentul drept accident colectiv de muncă.