UPDATE: 18 persoane au murit şi 29 sunt rănite, potrivit presei locale care îl citează pe procurorul de stat, Vojo Grujić. Vezi LISTA românilor RĂNIŢI şi internaţi în spitalele din Podgorica
Excursia din Muntenegru a fost organizată de Mareea Travel. Autocarul prăbuşit în prăpastie aparţinea Gregory Tour şi transporta 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor, doi şoferi şi un ghid.
Turiştii români plecaseră într-un circuit turistic în Muntenegru şi Croaţia de şase zile. Turiştii au plecat sâmbătă dimineaţă din Bucureşti, seara au ajuns la Belgrad, unde au înnoptat, iar duminică dimineaţă au plecat mai departe în circuit. Cei mai mulţi dintre turişti erau pensionari.
Celula de criză de la MAE a pus la dispoziţie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate – 0214311259.
Potrivit primelor informaţii, şoferul a pierdut controlul volanului la ieşirea dintr-un tunel, a rupt balustrada de la marginea şoselei şi s-a prăbuşit în gol 30 de metri. Accidentul s-a produs în jurul orei 18:00, ora României, la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegru.
Acest drum îngust care duce spre coasta adriatică a Muntenegrului este foarte periculos şi este cauza a numeroase accidente de maşină.
Răniţii au fost spitalizaţi la Podgorica. Conducerea Clinicii centrale din Podgorica se află în stare de alertă maximă.
„Majoritatea turiștilor au răni foarte grave. Printre ei se numără şi un copil”, a declarat un medic de la un spital din Podgorița, Vladimir Dobricanin pentru televiziunea de stat muntenegreană RTGC.
Din dispoziţia primului-ministru al României, un avion militar al Ministerul Apărării Naţionale şi având la bord personal medical specializat, precum şi o echipă consulară mobilă din Ministerul Afacerilor Externe, s-au deplasat luni la Podgorica. La bordul avionului s-a aflat şi doctorul Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.
„Este un avion cargo de transport trupe în care s-a aflat domnul Arafat şi departamentul consular. Domnul Arafat a aterizat acolo la 07.11. Suntem oricând pregătiţi pentru a efectua un zbor pentru transportul răniţilor. Am dispus şi ataşatului militar din zonă să dea o mână de ajutor. Acest avion poate să transporte persoane în număr mare. Dacă va fi necesar vom ridica şi un alt avion. Mai sunt alte două avioane pregătite, un avion Hercule şi un Spartan, echipate de SMURD. Vor pleca în momentul în care ni se comunică necesitatea acestui transport”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, luni, la România TV.
Ministrul muntenegrean de Interne, Rasko Konjevic, a precizat că autocarul avea plăcuţe de înmatriculare de România.
Ministrul a precizat că zeci de membri ai echipelor de salvare continuă să încerce să scoată alţi pasageri din caroseria autocarului în această locaţie foarte dificil de accesat.
Inițial, acesta nu a precizat naţionalitatea victimelor.
Ambasada României la Podgorica a fost informată cu privire la tragicul accident, iar o echipă consulară s-a deplasat la faţa locului. De asemenea, ambasadorul României se află la spitalul la care sunt internaţi o parte dintre cetăţenii români răniţi în accident, a informat MAE de la Bucureşti într-un comunicat. MAE menţionează că reprezentanţii misiunii diplomatice se află în permanentă legătură cu autorităţile locale şi sunt pregătiţi să ofere asistenţă şi protecţie consulară.
VEZI ȘI MAE: Printre victimele accidentului se află și cetățeni români